hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske, Seniori, Vijesti / 24. studenoga 2019.

Finale muškaraca: Mladost – Jug AO (nedjelja, 24. XI. – 18.45 – HTV 2)

HRVATSKI KUP – Završni turnir – Split, 23. i 24. studenoga

 

 

Finale muškaraca: Mladost – Jug AO (nedjelja, 24. XI. – 18.45 – HTV 2)

 

 

 

U finalu 28. izdanja Hrvatskog vaterpolskog kupa sastaju se večeras dva diva, dva simbola vaterpola u Hrvata (ako je o klubovima riječ), Mladost i Jug. Dubrovčani su u lovu na svoj ukupno 15. trofej, a osvoje li ga bit će im peti uzastopni. Mladost pak dosad ima 8 kup-pokala u svojim vitrinama, ali zadnji još iz godine 2011. ili prije 8 godina. Ujedno i posljednji hrvatski, nacionalni trofej ovog kluba. Koji je, zanimljivo, osvojen u mandatu trenera koji je već neko vrijeme na klupi baš Juga AO, Vjekoslava Kobešćaka.

Već i s tog aspekta, ali i mimo njega, ove se dvije momčadi, njihovi igrači i stožeri predobro poznaju pa bi bilo oportuno pričati o mogućnostima iznenađenja. Sve i svašta je večeras na poljudskom bazenu moguće, samo ne iznenađenja. U taktičkom pogledu. Kada bi sudili po viđenom u dvije polufinalne utakmice, ali i po odigranom od oba kluba u zadnjih 10-14 dana, rekli bi da je Jug AO u prednosti. Gospari su zaista u fantastičnoj formi, doimaju se lepršavo, s laganim rješenjima, odličnim plivanjem, sjajnom obranom. S druge strane, Žapce je iznenadno napustilo sve ono dobro što ih je krasilo od početka sezone. Od granitne obrane koja je dotad primala najmanje, pa do izrazito puno protunapada. Jedino što tu sada valja staviti jedno… ALI…

Finale je doista specifična utakmica koja uglavnom ne poznaje pravila odnosno ne pruža jamstvo da sastav koji dotad nije briljirao neće baš tada zabljesnuti. Dakako, i obratno.

– To je draž sporta. Nikada ne znaš što će te vidjeti neki dan u sportu, u utakmici. Dođeš na sportsko borilište, u našem slučaju bazen i ne znaš što te čeka – napominje trener jugaša Vjekoslav Kobešćak i nastavlja.

– Večeras će sigurno biti izvrsno finale. Mislim i sasvim otvoreno, tako da neka trenutačna forma tu više i nije bitna. Dapače, mislim da će Mladost definitivno puno, puno bolja nego što je bila u polufinalu protiv Solarisa ili u ranijim utakmicama, kako protiv nas, tako i protiv Hannovera.

Koliko je moguća solidna otvorenost finala možemo pokušati donekle predočiti i sljedećim prikazom. Jug AO ima sada tri odlično utakmice u nizu, a to znači da će prije ili kasnije i njima morati doći neka slabija. Sa svakom novom sjajnom, bliže su onoj manje dobroj, pa se postavlja pitanje – je li ta baš danas? Isto možemo navesti za Mladost. Sastav koji ima Marcelića, Bukića, Vrlića, Radua, Ćuka, Miloša, Bowena, Harkova, Kunca… je sve samo ne loš. Ti mladići nisu izgubili vaterpolsko znanje i moć preko noći, te i za njih vrijedi statistička mogućnost kako njihov niz loših utakmica (Jug AO, Waspo 98 Hannover i Solaris, donekle čak i Terrassa) negdje mora stati. Nema jamstva da se to neće dogoditi baš danas.

– Ja sam očekivao od polufinala dobiti pravu uvertiru za finale. Nažalost, to nije bilo tako – veli Zoran Bajić, trener Mladosti i nastavlja.

– Ovo što nas danas očekuje, ovakav Jug, to je sasvim jedan drugi vaterpolo, druga, viša razina. Morat ćemo dobro porazmisliti, preispitati se svatko od nas pojedinačno, da bi pošteni i dostojanstveni ušli u finale i odigrali onako kako i dolikuje ugledu Mladosti – zaključio je strateg Žabaca.

Ono što nas sigurno čeka u finalu nacionalnog kupa je – hrvatski derbi. Ono najbolje što imamo u klupskom vaterpolu. večeras će od 18.45 sati biti u poljudskom bazenu i programu HTV 2.