hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 11. svibnja 2021.

Finale državnog prvenstva – klapa druga (HTV 2 od 17.55)

Nastavlja se vaterpolski serijal “Prvak Hrvatske 2020./21.”. Prva epizoda je ‘snimljena’ prošle subote u Gružu. U Dubrovniku, između ostalog i kulisi malo poznatijeg filmskog uratka “Igre prijestolja”, malo je uzmanjkalo dramatičnosti, pa i atraktivnosti. No, kako se radi o seriji, onda je i za očekivati da je to ipak samo uvod. Lagano ‘otvaranje radnje’, priprema za zaplet. Jesmo li pogodili sadržaj scenarija pokazat će se u srijedu, 12. svibnja (uz prijenos na HTV 2) kada ‘pada’ klapa broj 2.

Visković: Jednostavno, a komplicirano

– U Dubrovniku je bilo nedovoljno dobro s naše strane za pobjedu, a sada je na nama da odgovorimo bolje – napominje jedan od dvojice ljevaka u Mladosti, Splićanin Ante Visković.

– Poraz nas praktički dovodi u gotovo pa izgubljenu situaciju, odnosno vrlo tešku, ali nema razloga uopće razmišljati o toj opciji. Valja nam razmisliti kako učinit, dati sve sa svoje strane za pobijediti. Jednostavno, a ujedno komplicirano.

Jug Adriatic osiguranje je u prvoj utakmici sjajno ‘zatvorio’ najopasnije pucače suparnika, Bukića i Harkova. Nema dvojbe da će slično učiniti i sada, no otvara li to onda mogućnost više i za našeg sugovornika…

– Svatko od suparnika ide prvenstveno u obrani na Luku i Kostu, a meni ako se ‘otvori’ jasno da ću pokušati iskoristiti, makar neću ni forsirati. Igramo svoju igru, te kome se ‘otvori’, kome krene dan ići ćemo na njega. Nije bitno tko. Moramo mi u globalu dati ruku jedan drugome, igrati agresivnije. Gledao sam baš snimku prve utakmice i ostalo mi je u sjećanju da se 2-3 puta lopta odbijala od vratnice ili našeg bloka, jugašima na ruku. Oni su uzimali ‘mrtve lopte’. To nije pitanje sreće već baš agresivnosti. Tu se moramo na njih ugledati – napominje Visković.

Igrač više i manje je nešto što svaka momčad najčešće uvježbava cijele sezone. Što je ono što napad s igračem više čini uspješnim, a u čemu vi u Gružu to niste bili?

– Nisam trener, ali neko igračko iskustvo mi govori da je najbitniji protok lopte. Ako je protok lopte dobar, brz, onda obrana koliko god dobra bila ne može to stići – zaključuje Visković.

Popadić: Pita se nešto i Mladost

S druge strane, zadnja barijera jugaša ispred njihovog gola je Toni Popadić. U prvoj je ‘epizodi’ finalne serije ubilježio 7 obrana i značajno doprinio, dojam je, laganoj pobjedi svojeg sastava.

– Rezultat tako govori, ali bilo je situacija pogotovo u trećoj četvrtini kada je Mladost stigla na gol razlike samo, kada je utakmica bila otvorena. Nekoliko lopti da se malo drukčije odigralo, bila bi sasvim drukčija utakmica – napominje vratara Gospara, Toni Popadić.

Je li sada aktualni prvak države u psihološkoj prednosti? Vodite 1-0, Mladost je pod imperativom pobjede jer u suprotnom…

– Dobro je pobijediti prvu, ali u ovakvim serijama utakmica se uvijek lako sve može okrenuti. Svaka utakmica nosi nešto svoje. U Zagrebu će biti potpuno drukčija utakmica i očekujem drukčiju i Mladost i nas. Ova serija može potrajati još dugo jako i ne treba isključivati Mladost iz igre nakon tek jedne utakmice, jedne naše pobjede. Zato mi idemo u susret u glavi kada da je 0-0.

Očekujete dakle seriju nešto dužu od prošlosezonske koju ste riješili ekspresno, 3-0?

– Pa, ja bi najsretniji bio da bude 3-0, ali pita se nešto i Mladost. Nadam se da ćemo mi slaviti, ali zagrebačka bi utakmica mogla usmjeriti seriju. Hoće li to biti do pete utakmice ili će se riješiti u samo tri, to ostaje za vidjeti. Vrlo skoro – naglasio je na kraju Toni Popadić.

Podsjetimo, u finalnoj se seriji za naslov prvaka Hrvatske igra do tri pobjede, a svaka utakmica nužno mora završiti nečijom pobjedom. Drugim riječima, u slučaju neodlučenog po isteku 32 minute, prilazi se izvođenju peteraca. Toga se barem sjećamo iz prošle sezone.

I ovu utakmicu dakako možete promatrati u prijenosu na HTV 2.

Ponovo hrvatsko-talijanski sudački par

Kao i u prvoj utakmici prošle subote u Dubrovniku, tako će i u drugom finalnom srazu u srijedu u Zagrebu, sudački tandem biti hrvatsko-talijanski. Sudit će naime Nenad Periš iz Splita i Talijan Alessandro Severo. Obojica iskusnih sudaca, dugo već na međunarodnim listama LEN i FINA-e, s impozantnim brojem ‘velikih’ odnosno odlučujućih utakmica kako u nacionalnim nadmetanjima, tako i na europskim i svjetskim prvenstvima, olimpijskim igrama.

Tročlano Povjerenstvo za natjecanje

Sukladno najavama prije prve finalne utakmice, a slijedom odluke Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza, zaživjelo je Povjerenstvo za natjecanje HVS-a. Konkretno, dosadašnjem povjereniku za natjecanje Milivoju Bebiću pridodane su još dvije osobe. To su Ratko Rudić, legendarni bivši hrvatski izbornik i najtrofejniji vaterpolski trener na svijetu, te Mlađan Prvan, opunomoćenik HVS-a, a inače sudac Županijskog suda u Splitu.