hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 27. svibnja 2021.

Finale dostojno Hrvatske

Sezona hrvatskog vaterpola koju su obilježili drame, ‘kidanje živaca’, peterci, lunapark emocija, takva je sezona imala u svom ‘genetskom kodu’ valjda zapisano da i njezin konac bude takav. U petoj utakmici, u seriji fantastičnih obrata, postavljanju nekih rekorda i opet… petercima.

Kao da nam nije bilo dosta peteraca još u veljači u Rotterdamu na predolimpijskim kvalifikacijama. Poraz u polufinalu od Crne Gore, ali pobjeda ‘iščupana’ protiv Rusa vrijedna olimpijske vize. Mladost se pak koji mjesec kasnije od Europe oprostila na isti način (petercima u Ateni protiv Vouliagmenija u Eurokupu). Tako je i posljednja utakmica sezone 2020./21. u hrvatskom vaterpolu odlučena ‘tek’ petercima, nakon divovske borbe u prethodne 32 minute. Mladost i Jug Adriatic osiguranje su nam za oproštaj od domaće klupske sezone podarili dramu svih drama, maksimum uzbuđenja. Ujedno i utakmicu vrlo, vrlo visoke kvalitete, a definitivno enormne energetske potrošnje. Ovakvu utakmicu već dugo nismo vidjeli, ovako fizički tešku, zahtjevnu.

– Utakmica mi je bila baš teška za igrati, ne sjećam se teže. Gol za gol, malo golova, tempo je bio ubitačan – prisjeća se dan kasnije kapetan pobjedničkog sastava, reprezentativac Luka Bukić.

– Na kraju, mi vodimo zadnji napad, imamo gol razlike u našu korist, ne uspijevamo, da bi onda nekoliko sekundi prije kraja se lopta zapravo nesretno odbila od Bušljinog bloka u gol. Čak mislim da Garcia nije ni pucao na gol, već je išao na dodavanje na 2 metra.

Tu se stvorila zanimljiva, nesvakidašnja mogućnost da u raspucavanju peteraca momčad koja cijelu utakmicu nije niti jednom vodila (Jug Adriatic osiguranje), na koncu možda osvoji naslov prvaka.

– Ma, čudna utakmica. Ulazimo nakon tog glupog gola u peterce i onda odmah prvi obrani Marcelić! To nas je silno ‘dignulo’.

Ivan Marcelić, najbolji vratar Prvenstva Hrvatske odigrao je briljantnu sezonu, a posebno od ožujka do konca sezone. On je bio taj koji je dakle ‘podignuo’ Žapce, ali što ih je ‘podignulo’ nakon druge finalne utakmice? Nakon što je Jug Adriatic osiguranje vodio 2-0 i nakon što se činilo da je priči kraj?

– Svi smo stvarno nakon te druge utakmice vjerovali da to nije takva slika, da nismo loši… Nema veze i ako izgubite u sportu, događa se. Nije nikome drago, ali dogodi se, međutim u prve dvije mi ne samo da smo izgubili nego nismo ništa ni odigrali. Jednostavno je bila situacija, naš dogovor da moramo nešto odigrati, pa makar i opet izgubili, ali da odigramo kako treba. Uspjeli smo dobiti treću u Dubrovniku, a u Zagrebu u četvrtoj utakmici smo odigrali, osim prve četvrtine, možda čak i najbolju cijele sezone. Odigrali smo najbolje što možemo. U petoj smo očekivali baš ovakvu, tešku utakmicu. I sad, na kraju svega, ne znam više ni što bi rekao.

Shvatljivo jer držimo da je sve ‘rečeno’ u bazenu! No, koje slovo zaslužuje i dubrovački sastav. Jugašima treba također odati priznanje za odigrano u posebno petoj utakmici. Ne, niti jednom nisu vodili, ali su sedam puta izjednačavali, od 1:1 do 7:7. Pružili su maksimum sadašnjih mogućnosti, tjelesno se iscrpili do krajnjih granica, nisu odustajali niti jednog trenutka. U biti, to neodustajanje je motiv cijele finalne serije. Kao što se nisu predavali Žapci nakon 0-2 kada su ih vjerojatno i vlastite obitelji otpisale, tako nisu ni jugaši i ako su, duboko u sebi, vjerojatno svjesni gdje je razlog podbačaja. Tu bi se vratili na jednu izjavu njihovog trenera Kobešćaka danu u veljači ili ožujku kada je spomenuo – “stariji igrači su malo prestari da potegnu, a mlađi još nisu sazreli do kraja”.

Ono što ipak od srca želimo jugašima jest da u sljedećih tjedan dana, ma koliko to malo vremena bilo, pronađu još neke pričuve snage, psihološke mirnoće. Trebat će im jer Gosparima sezona nije završena. Već 3. lipnja ih u četvrtfinalu završnog turnira Lige prvaka čeka Brescia koja je u uzletu, Joković i društvo koji su baš prošle srijede detronizirali Pro Recco, te oni osvojili prvi scudetto nakon 18 godina. Zahtijevan suparnik, ali imajmo vjere u našeg predstavnika uz slogan sve češći u sportu – Nema predaje!

Crtice za povijest

Potpuni obrat

Nikada od kako u Hrvatskoj vaterpolskog prvaka dobivamo u nužno najmanje tri pobjede, nikad se nije dogodilo da je neka momčad koja je gubila 0-2, preokrenula u 3-2. Za taj trenutak povijesti pobrinula se sezona 2020./21. i trijumf mladostaša u Gružu.

Jugova 3 posrtaja u 8 dana

Listamo i listamo knjige, pismohranske zapise, ali ne nalazimo sličan podatak. U samostalnoj Hrvatskoj, u posljednjih 30 godina se sigurno nije dogodio. Nikada Jug nije izgubio od istog suparnika čak triput uzastopno u samo tjedan dana ili matematički preciznije 8 dana.

Dvostruka kruna nakon 22 godine

Mladost je zadnji put osvojila Prvenstvo Hrvatske prije 13 godina, 2008. Zanimljivo, i tada je u pobjedničkom sastavu igrao jedan Rumunj, ljevoruki Andrei Iosep. Sada pak Cosmin Radu. Međutim, veće je ostvarenje Zagrepčana što su prvi put nakon 1999. osvojili u istoj sezoni dva najvažnija odnosno oba domaća, nacionalna trofeja – Prvenstvo i Kup. Kada to ostvarite, onda prestaje svaka rasprava o zasluženosti trijumfa.