hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Kup Hrvatske, Seniori / 22. siječnja 2021.

FINAL FOUR KUPA Riječ trenera

U Rijeci je sve pripravno za subotnji početak završnog turnira 29. izdanja Hrvatskog kupa. Dubrovački Jug Adriatic osiguranje i splitski Jadran odnosno zagrebačka Mladost i riječko Primorje EB probili su se u završnu etapu borbe za prvi pehar našeg klupskog vaterpola u ovoj sezoni. Nažalost, ovaj turnir koji je jedna od svetkovina našeg vaterpola, velik mamac za navijače, ovog puta iz svima znanih razloga proteći će bez gledatelja na tribinama. Razlozi su apsolutno svima dobro znani i jasni, ali zahvaljujući prijenosima sve tri utakmice (subotnja oba polufinala i nedjeljno finale) na 2. programu HTV, cijela će država moći promatrati uvjereni smo tri zanimljiva i dinamična susreta.

Na prvi pogled se možda čini da su favoriti za finalni sraz Mladost i Jug Adriatic osiguranje, ali osim one pomalo otrcale fraze kako ‘kup ima svoje zakonitosti, a ta je da je u ovom natjecanju sve baš moguće’, tako se definitivno ne smiju umanjivati niti šanse domaćina turnira, Primorja EB, a još manje Jadrana. Ujedno, valja u pristupu ovom natjecanju imati na umu i neke od izazova s kojima su se morali suočavati stožeri sva četiri kluba. Naime, u posljednja tri tjedna najveći dio igrača ovih sastava se nadmetao u dva različita natjecanja, sada slijedi i treće. Počelo je s debrecenskim turnirom Svjetske lige na kojem su nastupali najbolji pojedinci iz Mladosti, Juga AO i Jadrana. Tjedan dana kasnije su slijedili kvalifikacijski turniri Premier regionalne lige, na kojima je Primorje EB imalo i zadatak više, borbu s Partizanom za hrvatsko mjesto više u sljedećoj sezoni tog natjecanja. Sada pak slijedi Kup ili prvo nadmetanje na čijem se kraju dijeli trofej najboljem, te analogno tomu nečija sezona već u siječnju dobiva obrise uspješne.

Ono što dodatno, uoči prvog plivanja za loptu, odvaja Jug AO i Mladost od Jadrana i Primorja EB je svakako i podatak da Gospari i Žapci u Rijeku dolaze sa svim raspoloživim snagama, bez ozlijeđenih i bolesnih. Povlastica s kojom se nažalost ne mogu pohvaliti u splitskom i riječkom taboru. Krenimo redom.

Mladost (Zoran Bajić): Primorje je iznenađenje BG turnira

Počinjemo sa Zagrepčanima uvažavajući činjenicu da se radi o branitelju naslova pobjednika Kupa iz prošle sezone.

– Svi smo zdravi, spremni i orni za polufinale, nadam se jasno i finale – u startu će Zoran Bajić, trener Mladosti.

– Što se Primorja tiče, naših polufinalnih suparnika, moram ih pohvaliti budući da sam ih i gledao prije tjedan dana kada smo zajedno igrali u Beogradu u skupini Regionalne lige. Na kraju nisu osvojili bod, ali su gubili minimalno, gol-dva, a od 5 utakmica su mogli dobiti tri! Za mene su ugodno iznenađenje skupine i doista ih uvažavamo. Nedostaje im možda završni udarac, to jedino. Rakovac desno, Brubnjak lijevo, pa Augusti, Paparić na centru, solidan vratar Ćubranić, iskusni Letica koji sve kontrolira i sjajno vođena od trenera Hinića. Mi se jasno ne odričemo, niti možemo uloge favorita. Zadržimo li vrlo dobru realizaciju igrača više, pa onda uz blok u obrani, uvjeren sam u finale. Moramo imati i to tražim, 5-6 blokova u obrani – napominje trener Žabaca.

Jug AO (Vjekoslav Kobešćak): Nadam se ponavljanju Ostije

Dubrovčani su prošlosezonski finalisti, a aktualni su prvaci države. U Rijeku dolaze ne samo puni samopouzdanja, nego i sjajne igre, bez da su ove sezone i jednom osjetili gorčinu poraza. Prije tjedan dana su u pet susreta s lakoćom ‘srušili’ svih pet suparnika, u pravilu s 9 do 11 golova razlike. Možemo možda govoriti o tomu da je dubrovačka skupina bila nešto slabija od beogradske, ali način na koji su jugaši riješili sve utakmice u Gružu, najkraće rečeno… imponira.

– Ako govorimo o formi i igri, ja bi se više referirao na turnir u prosincu, u Ostiji u Ligi prvaka gdje smo imali ipak suparnike ravne sebi i gdje smo igrali doista dobro. Takvu bi igru želio u Rijeci – naglašava Vjekoslav Kobešćak, trener jugaša za hvs.hr.

Što trener Dubrovčana smatra najvećom snagom svoje momčadi ili temeljnim zalogom vjere u konačni uspjeh?

– Uigranost i konstanta. Mislim, barem se nadam da nam je to naša jača strana. Makar, nema jamstva jer smo prošle sezone u polufinalu Kupa djelovali fantastično, a u finalu slabo. Forma se diže i pada, tako je teško nešto predvidjeti. Imamo teškog suparnika u polufinalu i mi se u biti samo za Jadran pripremamo, uopće ne razmišljamo unaprijed o finalu. Nadalje, ja sam i svi u klubu svjesni da smo mi u biti najveća, poželjna ‘lovina’ svima. Što je mislim i sasvim legitimno, te naravno da nije baš tako jednostavno i lagano uvijek se uspjeti obraniti od svih tih klubova koji žele biti na našem mjestu. Imamo konstantu rezultata, uspjeha, stabilnosti i smjera koji je višegodišnji. Nadam se da će tako i ostati. Mi smo i dalje gladni trofeja, tu se ništa nije promijenilo. Ponovimo li igru iz Ostije, onda se itekako imamo prava nadati uspjehu – zaključio je trener Gospara.

Jadran (Mile Smodlaka): Valja nam otupiti Jugove oštrice

Jadranaši su prošle sezone bili treći u državnom prvenstvu, a praktički treći i u Kupu, iako u tom natjecanju ne postoji utakmica za treće mjesto. Splićani će u polufinalu ponovo, kao i prije 14 mjeseci, igrati protiv jugaša. Zanimljivo, Jadran je skoro pa u pravilu svake sezone uspijevao jednom do dva puta i pomrsiti planove dubrovačke momčadi, svladati ih. Prije pitanja mogu li nešto slično i sada, na Kantridi, kakvo je stanje s reprezentativcem Zvonimirom Butićem?

– On je snažno natukao rebra u 3. kolu beogradskog turnira još. Nešto je počeo trenirati, mislim da će biti u sastavu, ali je pitanje hoće li moći igrati – za hvs.hr će trener Jadrana, Mile Smodlaka.

Ipak, ima i jedna dobra. Jadran je posljednjih dana značajno pojačan na desnoj strani povratkom ljevaka Ivana Domagoja Zovića.

– Zović nam je bio jedan od naših najboljih igrača na beogradskom turniru. Točno znam što mi možemo dobiti s njim, on je za nas ogromno pojačanje, ali imamo nesreću što smo eto dobili njega na desnoj strani, a upitan nam je Butić lijevo.

Gdje vidite šansu u polufinalu?

– Šansu vidim da Jugu otupimo neke njihove oštrice. U prvom redu na njihovih nekoliko ključnih igrača i stil igre, te da nametnemo igru koja im neće dopustiti da oni odigraju ono što najbolje znaju, a to je u prvom redu kontranapad. Pojedinačne kontre i grupne. Da bi to uspjeli moramo naše pogreške, kojih zaista imamo puno u napadu, svesti na minimum. Nama se stalno događa da iz nekih naših stopostotnih šansi uredno primamo golove iz ‘rekontre’. To moramo pod hitno popraviti i inače, a ne samo sada. Budemo li to ponavljali, protiv Juga nemamo šanse – završio je trener Smodlaka.

Igor Hinić (Primorje EB): Čuda nisu česta, ali se događaju

Riječani se nakon malo više od 4 godine ponovo pojavljuju na završnom turniru četvorice u Kupu. Posljednji puta je to bilo u Slavonskom Brodu 2016., također protiv Mladosti u polufinalu. U subotnju večer Riječane ponovo čekaju Žapci. Na konferenciji za novinare održanoj u Primorju EB u četvrtak, na upit ‘što bi se moralo dogoditi da Primorje pobijedi Mladost’, trener Riječana Igor Hinić je dao zanimljiv odgovor.

– Ha, to je kao kada igrate lutriju pa dobijete. Ne često, ali dogodi se. Uvijek je moguće sve, ali puno će se pitati i suparnika. Tu govorimo o vrlo snažnom sastavu koji ima 6 hrvatskih reprezentativaca te po jednog rumunjskog i ruskog. Po meni su jedan od najboljih sastava u Europi. Moja su očekivanja kao i igrača jasno želja za pobjedom, to je sportski, ali rezultat će biti onakav kakav treba biti. Mislim da smo mi puno napravili već i ako smo Mladost nagnali da proteklog tjedna koji trening nama posvete, a ne da razmišljaju samo o finalu – rekao je trener Hinić.

Netko neupućeniji bi zaključio nakon ovakvih riječi kao da riječki strateg ne ulaže puno vjere i nade, kao da je izvjesio bijelu zastavu. Potpuno krivo! U konačnici u suprotnosti sa sportskim i životnim credom diva s Kvarnera, Igora Hinića.

– Ja kao sportaš mislim da trebaš igrati, boriti se maksimalno uvijek, pa će ti se jednom otvoriti prilika. To je rijetko, jednom u 100 ili 1.000 puta možda, ali ako ne pokušavaš neće ti se otvoriti nikada – naglašava strateg Riječana.

Primorje EB je međutim i dalje oslabljeno jer Riječani ne mogu računati, a tako je bilo i prije tjedan dana na beogradskom turniru Premier lige, na Marina Jovančevića (ozljeda ramena) kao i na Antonija Čunka.

Parovi i satnica završnog turnira Hrvatskog kupa:

Subota, 23. siječnja

17.00 Jug Adriatic osiguranje – Jadran (HTV 2)

18.30 Mladost – Primorje EB (HTV 2)

Nedjelja, 24. siječnja

17.30 finalna utakmica (HTV 2)