Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 5. October 2022.

FINA – Od Nove godine izmjena nekih pravila

Tehnički vaterpolski odbor FINA pod presjedanjem novog čelnika, Tamasa Molnara donio je odluku o izmjeni određenih pravila vaterpolske igre. Te će promjene stupiti na snagu 1. siječnja 2023., a usvojene su kako je priopćeno iz Međunarodne organizacije vodenih sportova (FINA) nadmoćnom većinom glasova ili 93% ZA, 3% NE i 4% suzdržanih. Riječ je o ukupno čak 22 izmjene pravila vaterpolske igre, od kojih se neke najznačajnije odnose na pravilo 2 metra, crvene i žute kartone, izvođenje peteraca i slično.

Pravilo 2 metra

Temeljem usvojenog prijedloga odnosno izglasovane odluke, prostor u kojem vrijedi tzv. pravilo 2 metra se više ne odnosi na cijelu širinu bazena 2 metra od gola, već samo na bitni uži prostor – 2 metra od gol-crte prema sredini, te 2 metra od desne i lijeve vratnice. Pojednostavljeno, nalik na svojevrsni kazneni prostor u nogometu i to na onaj u nogometu uži prostor, 5 metara od gola.

Prekršaj za peterac

Po novomu, od 1. siječnja 2023. sudac može malo odgoditi odlukom označavanja peterca dok traje akcija, ne bi li pričekao hoće li igrač momčadi u napadu ipak postići gol. Ukoliko ne postigne pogodak, sudac tada može naknadno dosuditi kazneni udarac. Opravdanje ovakve odluke jest da se dosad znalo dogoditi da napadač trpi prekršaj za peterac, sudac pušta prednost, napadač ne postiže gol, ali sudac više nema uporište za naknadno dosuđivanje kaznenog udarca.

Izvođenje peterca

Tijekom izvođenja peterca, osim vratara i izvođača, svi ostali igrači moraju biti udaljeni na liniji 6 metara i najmanje 3 metra od izvođača kaznenog udarca. Sa svake strane izvođača peterca, na udaljenosti minimalno 3 metra, imaju pravo biti samo igrači momčadi koja se brani. Vratar mora biti na zamišljenoj gol-crti, te ga sudac može upozoriti samo jednom ukoliko nije na pravoj poziciji. Ako vratar ponovi prekršaj, ispliva bliže izvođaču, sudac ima pravo dosuditi isključenje. Isključenog vratara ima pravo zamijeniti igrač njegove momčadi koji je u terenu. Suci se mogu poslužiti i sustavom VAR za provjeru je li sve bilo u redu prilikom izvođenja kaznenog udarca.

Žuti i crveni kartoni

Načelno, tu skoro da nema nikakvih promjena jer se sve već primjenjuje, samo da se daje veći naglasak trenerima da imaju ponašanje svih službenih osoba i igrača na klupi pod nadzorom. Žuti karton treneru je upozorenje, a crveni karton treneru, pomoćnom treneru ili bilo kome s klupe, kao i igraču je znak da ta osoba mora napustiti bazen. Moguće je i trenutačno pokazivanje crvenog kartona, bez prethodnog žutog.

Ukoliko je crveni karton dobio glavni trener, njegovu ulogu može preuzeti pomoćni trener ili druga službena osoba s klupe, ali bez povlastica koje ima glavni trener. Konkretno, ta osoba i dalje mora cijelo vrijeme sjediti na klupi, ne smije se ustajati i pomicati od klupe. Može međutim pozvati minutu odmora i tada doći do ruba bazena i davati upute igračima.

Brutalnost

Termin “brutalnost” (eng. brutality) se ukida i umjesto njega uvodi novi izričaj, “nasilna akcija” (eng. violent action). Kazna za “nasilnu akciju” je automatski 1 do 2 utakmice zabrane nastupa.

Težina lopte

Igrači su se navodno žalili da je lopta postala preteška, pa je TWPC ili Tehnički vaterpolski odbor FINA odlučio smanjiti pritisak u loptama, a što će se riješiti s proizvođačem lopti, tvrtkom Mikasa.

Termini “kadeti, juniori, mladi”

Ukidaju se termini kadeti, mladi i juniori, te se umjesto njih uvode oznake U16, U18, U20. Načelno, ovaj se dio također već primjenjuje nekoliko godina.