hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Regionalna liga, Seniori / 26. ožujka 2021.

FFRVL: Jug AO – Jadran (subota, 20.00 – SportKlub 3)

Dva sata nakon završetka prvog polufinalnog sraza završnog turnira Premier regionalne lige, uz Savu nas čeka i druga poslastica. Hrvatski derbi jadranskih divova, utakmica suparnika koji su se nedavno sreli, prije tjedan dana u Gružu. U utakmici koja je imala donekle začuđujući epilog, pobjedu Jadrana 15:13. Napominjali smo doduše i u najavi baš te prvenstvene utakmice, kako s Jadranom uvijek valja biti savršeno oprezan. To je momčad koja svake sezone ‘detonira’ barem jednom i samo je pitanje kada će i gdje to učiniti. Posljednjih godina to čini baš protiv jugaša.

JUG ADRIATIC OSIGURANJE

Najtrofejnija hrvatska vaterpolska momčad, ujedno je i najtrofejnija i u ovom natjecanju s četiri trofeja. Gospari su trijumfirali u prvom izdanju Jadranske lige (2008./09.), ali jednako tako od 2018. su bez naslova u Regionalnoj ligi. U posljednje vrijeme su jugaši u očitoj krizi igre, a to se onda prenosi i na rezultate. Četiri poraza u jednom mjesecu, dosadašnjem dijelu ožujka (Pro Recco i Marseille u Ligi prvaka, te Solaris i Jadran u Prvenstvu Hrvatske), možda i ne bi bio problem u nekom drugom klubu. No, u divu iz Grada takvi rezultati lagano zvone na uzbunu.

– Naravno da nije baš najbolja situacija, ali spremali smo se mirno i pomno za ovaj Final Four – za hvs.hr kapetan Juga Adriatic osiguranje,Xavi Garcia koji je nastavio.

– Znam da će biti teško, a ove je sezone vjerojatno ovo i najbolji Final Four. Dovoljno sam dugo ovdje, u Hrvatskoj, da to mogu procijeniti. Možda su ona neka izdanja turnira kada su igrali Jug, Primorje, Jadran HN i Mladost ako se ne varam bili bolji ili na istoj razini, ali u zadnjih 10 godina je ovo sigurno najbolji turnir. Sve četiri momčadi mogu osvojiti trofej. Ako pričamo o Jadranu, oni su pokazali da su ‘gladni’, da nisu ništa manje kvalitetni od nas ili Mladosti, da mogu doći u Gruž i pobijediti nas. Onda imate Radnički koji se sjajno nosio sa Szolnokom, vodeći su u Srbiji koja ponovo ima nakon dosta godina jaku ligu. Mladost je možda malo u statusu favorita jer igra doma…

Jedino, nema gledatelja ove sezone na utakmicama, tako da se značaj domaćina izgubio.

– Istina, ali uvijek je ljepše igrati u domaćem, tvom bazenu. Ugodnije se osjećate – napominje Garcia.

U Zagreb pak Jug Adriatic osiguranje dolazi u statusu ‘ranjenog lava’, a kada ste takvi, tada ste možda i najopasniji.

– Jug ima takav mentalitet da mi nikada ne želimo pasti, biti ‘mrtvi’. To je situacija iz animalnog svijeta u kojima je životinja jako opasna. Krvari, ali još nije mrtva i bori se ogorčeno za život. Takav je mentalitet ovog kluba, a sada je na nama igračima pokazati da imamo isti mentalitet – dosta se slikovito izrazio kapetan Juga Adriatic osiguranja , Xavi Garcia.

JADRAN

Momčad sa Zvončaca, kao što nikada nije bila prvakom Hrvatske ili pobjednikom nacionalnog kupa, tako nisu nikada osvojili ni Jadransku/Regionalnu ligu. Štoviše, nisu nikada ‘dogurali’ ni do finala. Jadran je zadnje 2-3 godine momčad za koju se stalno govori i piše da su ‘treći u državi’, ‘latentna prijetnja jugašima i mladostašima’, ‘sastav koji može namučiti Zagrepčane i Dubrovčane’… No, je li ovaj sastav baš sada, ove sezone sazrio možda i za onu stepenicu više, korak dalje? Ne biti samo prijetnja, već i osvajač trofeja? Pitanja za Anđela Šetku, kapetana Jadrana.

– Nisam se nikada razbacivao izjavama, nikada nisam bio takvog stava, pa ni kada sam igrao u momčadima koje su bile puno jače od sadašnjeg Jadrana. Je li sazrelo vrijeme… Mislim da smo zadnje 2-3 godine bili tu, jako blizu, nedostajalo je uvijek malo. Ako se gleda neka forma u kojoj smo u zadnje vrijeme, ne samo utakmica protiv Juga, ona se diže. Međutim, u sportu je forma prolazna. Nadam se da ćemo mi našu formu zadržati, ali ne bi stvarno izletavao s nekim izjavama – veli Šetka.

Ono što se ipak čini uoči početka utakmica je da sve momčadi imaju podjednake izglede za konačno slavlje odnosno da se niti jedna momčad ne ističe znatno ispred drugih. Govorimo o trenutačnom stanju, a ne kako je na papiru.

– Nadam se iskreno takvom turniru, ali prvenstveno polazim od sebe i svoje momčadi. Dugi niz godina me naučio da su se najbolje i najkonkretnije stvari dogodile kada bi isključivo razmišljali o sebi, a ne toliko o suparniku. Koncentrirali se da mi odigramo onako kako najbolje znamo.

Ipak, kakav Jug očekujete, a što može vaš Jadran?

– Očekujem dodatno motiviran i ‘napaljen’ Jug da nam uzvrati za poraz prošlog tjedna. To je izuzetna momčad neovisno oscilacijama, ja bi volio da se počnu dizati, ali tek nakon naše utakmice, ha, ha. Ponavljam, naša igra ovisi o našoj koncentraciji, a Jug nek’ razmišlja o sebi – zaključio je za hvs.hr, kapetan jadranaša, Anđelo Šetka.

Foto:Tonči Plazibat/Cropix