hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Euro kup, Seniori / 6. ožujka 2021.

EUROKUP Večeras se (18.00) Mladost s Barcelonom bori za četvrtfinale

Drugi hrvatski predstavnik u drugom europskom kupu, večeras ponovo izlazi na scenu odnosno ulazi u vodu. Zagrebačka Mladost večeras na svom bazenu uz Savu, s početkom u 18.00 sati igra uzvratnu utakmicu osmine finala Eurokupa protiv Barcelone. Prije tjedan dana su Žapci slavili u gostima, igralo se u Gironi (100 km od Barcelone) s dva razlike – 11:9. U vaterpolu to nije prednost temeljem koje se može unaprijed slaviti, ali jest velika prednost posebno kada se ostvari u gostima. Doduše, pojam igranja ‘doma’ i u ‘gostima’, ove sezone baš i nema jednaku težinu kao ranijih godina. Međutim, Zagrepčane je ‘napala’ nova, puno ozbiljnija nevolja.

Ruski ljevoruki reprezentativac Konstantin Harkov koji ove sezone igra briljantno, a odličan je već bio i prošle, ozlijedio je desnu ruku, točnije slomio kost iznad desne šake. Prve prognoze govore o najmanje mjesec i pol dana stanke. Problem i za duže dakle vrijeme i neke nadolazeće važne utakmice ovog kluba, ali posebno već večeras.

– To je strašan hendikep. Silna je pozornost suparnika u velikoj mjeri bila usmjerena na Harkovu. Po meni je Harkov, u kakvoj je formi bio u zadnje vrijeme, naših barem 30-40% snage – naglašava trener Mladosti Zoran Bajić.

Uistinu, Harkov je zadnje vrijeme bio jedna od dvije temeljne ‘mladostaške napasti’ za sve suparnike. U finalu Hrvatskog kupa u siječnju protiv Juga AO je postigao rekordnih 7 golova, a prije tjedan dana upravo je on s 4 pogotka bio najbolji strijelac u pobjedi nad Barcelonom. Dok su ranije suparnici hrvatskog doprvaka bili na mukama jer su morali ‘pokrivati’ desnu i lijevu stranu napada Mladosti (Harkova i Bukića), sada se mogu orijentirati još više samo na kapetana Žabaca Luku Bukića. Upravo je hrvatski reprezentativac jedan od onih koji su i moguća opcija, s vremena na vrijeme, ‘pokrivati’ i tu desnu stranu.

– Dobro, mislim da je prva opcija Lazić. Nikako ne bi smetnuo s uma Viskovića koji je također ljevoruk, ali ima nas koji mogu i znaju igrati i na desnoj strani. Imamo igrača koji znaju postići gol – napominje Luka Bukić.

– Neće nam biti jednostavno i inače s Barcelonom jer je to momčad koja drži vrlo visok tempo, sjajno plivaju, stalno su u pokretu. Vrlo čvrsto igraju na vanjskoj liniji baš. Meni je bila dosta velika razlika i zbog kriterija suđenja u odnosu na predolimpijski turnir u Rotterdamu. U Barceloni se igralo baš čvrsto, posebno na vanjskim igračima, a u Rotterdamu bi za takve prekršaje sigurno bila isključenja. Imaju i dobre šutere, posebno Delgado. Centri Tahull i Durik također odlični, dobro se odvajaju, pucaju.

Jeste li vi barem odmorniji jer sada ste imali 7 dana od Barcelone bez utakmica? Samo su mlađi igrači igrali protiv Zadra 1952 i lagano pobijedili (23:2).

– Malo smo svi došli k sebi, to je. Mislim da je umor čak bio veći psihološki, nego fizički – ponavlja Bukić.

Već smo spomenuli da 2 gola razlike je lijepa prednost, ali u vaterpolu daleko od presudne. Točno?

– Sigurno i ne treba ni ući u utakmicu gledajući kako ćemo čuvati tu prednost, već treba ići na pobjedu i ovu utakmicu. Samo tako, s takvim pristupom možemo odigrati što bolje – zaključio je kapetan mladostaša Luka Bukić.

Pripomenimo i da u slučaju da utakmica nakon četiri četvrtine završi s dva gola prednosti za suparnika mladostaša, neovisno kojim brojčanim omjerom, prema LEN pravilima se odmah pristupa izvođenju peteraca. Hrvatski zaljubljenici u vaterpolo se ipak nadaju da takve drame uz Savu u subotnju večer neće biti.

Parovi i satnica uzvratnih utakmica osmine finala:

ATENA (17.00) Vouliagmeni – Novi Beograd (7:7)
ZAGREB (18.00) Mladost – Barcelona (11:9) LEN TV
BARCELONA (18.00) Mediterrani – Sabadell (9:9)
MOSKVA (18.00) Dinamo – Sintez Kazanj (14:12)
SZOLNOK (18.00) Szolnok – Primorac Kotor (18:8)
BEOGRAD (19.00) C. zvezda – Lille (12:9)
STRASBOURG (19.00) Strasbourg – Radnički Kragujevac (10:11)
BUDIMPEŠTA (19.00) OSC – Pays d’Aix (22:6)

Napomena: u zagradi iza svakog para je rezultat prvih utamica