Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Seniori / 31. August 2022.

EP SPLIT – Prva meč lopta, Hrvatska – Francuska (20.30 – HTV 2)

U Splitu se nastavlja red muškog, pa ženskog vaterpola na Europskom prvenstvu. Danas je na redu muški i nova uzbuđenja za hrvatske navijače. Naime, nakon ležernog ulaska u turnir i visoke pobjede nad Maltežanima (19:5) u ponedjeljak, zatim proslave uspjeha djevojaka koje su osigurale četvrtfinale, slijedi drugo kolo muške B skupine i puno teži suparnik – Francuska.

U biti, prvi opasan na turniru.

Momčad koja je remizirala u ponedjeljak s Grčkom u odličnoj utakmici (12:12), te su sada dakako i Francuzi sasvim legitimni kandidati u borbi za prvo mjesto u skupini. Poziciju koja nudi dakako neke povlastice. Prva je izravan plasman u četvrtfinale i nešto lakši suparnik u tom stupnju natjecanja.

Još nakon ždrijeba skupina sam rekao da je naša grupa najteža, a upravo imajući u vidu snagu Francuske

– u najavi će Ivica Tucak, izbornik naše reprezentacije.

Francuska je prošle godine protiv ove iste Grčke, plus Fountoulis koji Grcima strašno nedostaje, tri minute prije kraja vodila 3 gola razlike. Na kraju je završilo neodlučeno, na peterce je Grčka dobila i na koncu igrala finale Olimpijskih igara! Prema tome francuski vaterpolo se diže, to nije više ona Francuska od prije 10, 15 ili 20 godina kada su bili prolaznici tek. Zato mi u ovom trenutku moramo biti na sto posto svojih mogućnosti, tako smo i tempirali formu. Francuska nam je prva meč-lopta u skupini, za prvo mjesto.

Hrvatski je izbornik pojasnio i što znači nadalje osvajanje prvog mjesta.

Pobjeda nad Francuskom bi nam omogućila da u zadnjem kolu, odnosno protiv Grčke, nama čak i remi bude dostatan za prvo mjesto. Poraz bi nas stavljao u tešku, još uvijek naravno ne i izgubljenu poziciju. Sve je u našim rukama. Mjesto broj 1 nam nosi nešto lakšeg suparnika u četvrtfinalu, a to je najvjerojatnije Nizozemska. Momčad koja nije ništa lošije od Francuske. Drugo mjesto u skupini bi nam za suparnika u osmini finala nosila trećeplasiranog iz A skupine, a to je najvjerojatnije Gruzija. Eventualna pozicija 3 bi nam u osmini finala nosila ili Srbiju ili Mađarsku.

Ulog je dakle savršeno jasan. Pobjeda nad Francuzima nas definitivno odvaja od najlošije opcije ili zauzimanja trećeg mjesta u skupini. Iako, postoji još jedna i daleko najbolja opcija. Pobijediti sve! Prvi suparnik na tom putu je Francuska.

Večeras, od 20.30 (prijenos na HTV 2) Barakude vas zovu u Spaladium Arenu.

Gromoglasna podrška s tribina je sada bezuvjetno potrebna.

Omjer Hrvatska – Francuska

Na europskim prvenstvima

3   3  0  0    46:19

Ukupno

18   17  0  1   243:128