Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, Seniori / 16. siječnja 2024.

EP 2024. Hrvatska osvojila srebro

Španjolska je vodila jednom. I pobijedila. To je tako ponekad u sportu. Dobro, Španjolci su vodili dvaput. Imali su početkom utakmice vrlo kratko i vodstvo 3:2. Nije trajalo ni pola minute. No, ono drugo njihovo vodstvo, ono je bilo zaključno.
U finalu 36. Europskog prvenstva kojem je domaćin bila naša domovina, dva hrvatska grada, Dubrovnik i Zagreb, Španjolska je prvi put u povijesti osvojila naslov prvaka Europe. Golom Alvara Granadosa, šraubom, 48 sekundi do kraja. Tada je Španjolska prvi put povela, 11:10. Na njihovu sreću, a našu žalost, dovoljno za pobjedu.Barakude su odigrale doista vrlo, vrlo dobru utakmicu protiv velikog suparnika. Marko Bijač (14 obrana) i Luka Bukić (4 gola) su imali svoju večer. Hrvatska je vodila od doslovno prve minute, od 18. sekunde. Primoravali smo Španjolce da oni nas rezultatski ‘hvataju’. Početkom druge dionice Luka Bukić je pogodio za 6:3 što je bila najveća naša prednost. Smanjili su suparnici. Pa i izjednačili u dva navrata u trećoj dionici (7:7 i 8:8), da bi prije kraja treće, bilo i 10:8 za Hrvatsku, golom Fatovića.
U zadnjih 8 minuta, pogađali su nažalost samo Španjolci. 

Ivica Tucak, hrvatski izbornik:
– Kad izgubiš na ovakav način, ne znam što reći. Cijelu utakmicu smo igrali dobro, nemam što zamjeriti svojim dečkima. Ovaj gol se daje jednom u milijun godina. Zadnji puta ga je dao Milivoj Bebić na OI 1984. u Los Angelesu. Znam koji su razlozi poraza, ali ne smijem reći. Moram čestitati svojim momcima i Španjolskoj na sportskoj borbi. Falilo nam je malo sportske sreće i malo svega.

Marko Bijač:

– Nisam nikad pojedinačne nagrade stavljao ispred momčadskih. Sve je to lijepo, ali… Odigrali smo mi ipak na vrhunskoj razini cijelo EP, s dva pada. U završnici protiv Crne Gore i sad, u finalu u drugom dijelu četvrte četvrtine.

2024 European Water Polo Championship- Croatia-Spain

Luka Bukić:

– Čestitke Španjolcima, a moji golovi… Ma, nema veze. Prijašnje dvije nisam dao niti jedan, sada jesam, ali što to vrijedi kada smo izgubili. Nije bitno tko zabija, najvažnije je pobijediti, a nažalost Hrvatska to sad nije učinila. To je jedino što ću pamtiti iz finala, ne moje golove.

Jerko Marinić Kragić:

– Nije depresija jer imamo medalju, ali jest tuga. Igrali smo utakmicu do zadnje dvije minute, dotad smo vodili, a vođeni našom vrhunskom obranom cijele momčadi i Bijača koji je opet branio. Mislili smo da će to biti dovoljno, ali nažalost Španjolska je jedna predobra momčad koja ne odustaje do zadnje sekunde. Malo sreće, malo spretnosti, onaj gol Granadosa… Šrauba koja jednom takva uđe, ali čestitam Španjolskoj.

Marko Bijač – najbolji vratar EP

Kao i u Splitu 2022., najbolji vratar Europskog prvenstva 2024. je hrvatska ‘jedinica’, Marko Bijač. Za najboljeg igrača turnira proglašen je Španjolac, Alvaro Granados.