hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Europsko prvenstvo, Vijesti / 20. listopada 2021.

EP 2022. – kvalifikacijske skupine za Split

Europska organizacija vodenih sportova (LEN), ždrijebom je odredila skupine kvalifikacija za seniorsko Europsko prvenstvo u Splitu. Kvalifikacije će se odigrati od 17. do 20. veljače 2022. godine, te će se na njima po dvije prvoplasirane momčadi iz svake skupine kvalificirati na natjecanje u splitskoj Spaladium Areni.

U muškoj konkurenciji izravan plasman na Europsko prvenstvo u Splitu osigurale su momčadi koje su bile plasirane u prvih 8 na posljednjem EP u Budimpešti 2020., a to su – Mađarska, Španjolska, Crna Gora, Hrvatska (domaćin EP 2022.), Srbija, Italija, Grčka i Rusija.

Kvalifikacijske skupine muškaraca

Skupina A (Slovenija)

Slovenija, Njemačka, Francuska, Švicarska, Belgija

Skupina B (Gruzija)

Gruzija, Slovačka, Bjelorusija, Poljska

Skupina C (Malta)

Malta, Rumunjska, Litva, Irska

Skupina D (Izrael)

Izrael, Turska, Ukrajina, Nizozemska

Izvučene su i kvalifikacijske skupine žena. U ovoj konkurenciji, pet prvoplasiranih s posljednjeg EP u Budimpešti 2020. ne moraju u kvalifikacije, kao ni domaćin Hrvatska, iako postoji želja stručnog stožera naše ženske reprezentacije da možda ipak nastupaju (izvan konkurencije) u nekoj od skupina kvalifikacija. Prvih šest ženskih reprezentacija u Budimpešti su bile – Španjolska, Rusija, Mađarska, Nizozemska i Italija.

Kvalifikacijske skupine žena

Skupina A (Rumunjska)

Rumunjska, Njemačka, Slovačka, Ukrajina, Irska

Skupina B (Srbija)

Srbija, Grčka, Švicarska, Turska, Belgija

Skupina C (Malta – iznimno od 4. do 6. ožujka)

Malta, Francuska, Portugal, Izrael  

Europsko vaterpolsko prvenstvo održat će se u Splitu od 27. kolovoza do 10. rujna 2022. Kao i inače, u muškoj konkurenciji nastupa 16 momčadi, a u ženskoj 12 sastava.