Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 10. svibnja 2024.

Dvoboj za broncu

Prijenos Sportska Televizija subota 20:30

Kao i sezonu ranije, iste se dvije momčadi bore za treće mjesto i brončanu medalju u Prvenstvu Hrvatske. Točnije, ista dva kluba (Primorje EB i Mladost) jer momčadi su ipak nešto izmijenjene u odnosu na lani, posebno zagrebačka. Utakmica za treće mjesto ipak nije baš ‘samo’ pitanje medalje i prestiža. Ima ona i sportsku dimenziju više. Trećeplasirani sastav iz državnog prvenstva stječe pravo nastupa u kvalifikacijama Lige prvaka, dok četvrtoplasirani ide u kvalifikacije Eurokupa.

Kad smo pak kod Eurokupa, upravo se nadolazeća, subotnja utakmica primorjaša i mladostaša odvija u ozračju očekivanja Final Foura Eurokupa kojem je domaćin upravo Rijeka, 17. i 18. ovog mjeseca.

Final Four u podsvijesti

– Da, i to je svakako izazov malo više i posao za nas trenere, da odagnamo u podsvijesti misli igrača s onog što tek nadolazi kasnije – veli Boban Voštić, prvi pomoćnik glavnog trenera Igora Hinića.

– Ono što je važno spomenuti kod Mladosti je da su se oni nakon promjene trenera silno podignuli. Dogodio se velik pomak kod njih na način da su čak uspjeli dovesti polufinalnu seriju s Jadranom do treće utakmice. A tada je opet bilo dosta neizvjesno. Oni su čak nakon što su gubili 7:2 došli u trećoj četvrtini na samo gol zaostatka. Još kada se sjetimo njihove visoke pobjede nad tim istim Jadranom u Zagrebu i to tako da su razliku napravili u trećoj i četvrtoj četvrtini… To upozorava i to su veliki rezultati. Dakle, čeka nas nimalo lagana utakmica i vrlo opasan suparnik. Vanjska linija koja prijeti s obje strane, od Mijića desno, pa onda na drugoj strani Penavom i Gluhaićem, zatim Koprčinom koji je po meni njihov najbolji igrač s desne strane. Ne, to će biti utakmica na gol-dva razlike.

Nizozemac u sastavu Riječana, Kas Te Riele je ipak iskreno spomenuo što im je u podsvijesti.

– Naš fokus je lagano i sve više usmjeren prema Final Fouru Eurokupa. Možda najviše zato što se s Mladosti jako dobro poznajemo, puno smo igrali zadnjih godinu-dvije u svim natjecanjima, znamo sve njihove dobre i loše strane.

Vincekov debi je bio u Rijeci

Ne samo što su ove dvije momčadi uistinu dosta igrale jedna protiv druge, već su još više čak zajednički trenirali, poglavito ove sezone. U Zagrebu i Rijeci.

– Točno, zato i ja vjerujem da neće biti neke osobito velike razlike i da ćemo gledati vrlo izjednačenu utakmicu. Mislim, može se uvijek dogoditi i takvo što, ali stvarno se dosta dobro poznajemo, igrali smo puno utakmica – napominje trener mladostaša Damir Vincek koji je inače svoj debi na klupi Zagrepčana imao baš u… Rijeci. Bilo je to 29. studenog 2023. i tada je Mladost čak i pobijedila (15:12).

– Je, iako valja priznati i da je ta utakmica ipak bila lišena nekog većeg natjecateljskog značaja, a ujedno je i Primorje igralo tada bez vratara Čubranića i Brguljana. Dvojice zapravo najbitnijih igrača, ali opet, jasno da to ne umanjuje našu pobjedu tada. Nepoznanica nema, znamo sve igrače. Oni nas, mi njih. Dakle, ovisit će možda samo o nekom trenutačnom izdanju, nadahnuću. Vjerujem u pune tribine, tamo je uvijek puno navijača, ali ujedno mislim da su barem jednim dijelom primorjaši ‘glavama’ u Final Fouru. To je ipak jako bitan, velik turnir, u njihovom gradu, puno su uložili – napomenuo je trener Vincek.

Jedna od bitnijih karika u sastavu Mladosti, posebno u posljednje vrijeme je sve bolji vratar Eugen Sunara. Sigurno zalog vjere Zagrepčana u mogućnost uspjeha u Rijeci.

– U zadnje vrijeme smo se malo, kako se kaže ‘stisnuli’, vidjeli smo da je vrag odnio šalu. Iskazali smo karakter kojeg smo i dokazali u već nekoliko utakmica. Pokazujemo kako vrijedimo, te da se i nas nešto pita. Naša snaga je i u plivanju, ali i obrani u kojoj se svi držimo nekog dogovora, svatko obavlja svoj dio posla i onda je na kraju i meni samim time puno lakše braniti.

Odakle prijeti najveća opasnost kada govorimo o Primorju EB?

– Svakako nam treba zatvoriti kontre i svesti igru na 6 protiv 6. Tu treba pokušati napraviti posao – zaključio je vratar Žabaca, Eugen Sunara.

Poznat je i termin druge utakmice za 3. mjesto. Ona će se odigrati u nedjelju, 26. svibnja s početkom u 18.00 sati, također uz prijenos na Sportskoj televiziji.