Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Vijesti / 16. svibnja 2020.

Dobna struktura najjačih reprezentacija svijeta

Dobna struktura najjačih reprezentacija svijeta

 

 

Ova kalendarska godina 2020. u svijetu vaterpola ostat će ubilježena kao doista jedinstvena godina. Kao godina s daleko najmanje utakmica, natjecanja. Jedino veliko nadmetanje je tako ostalo siječanjsko Europsko prvenstvo u Budimpešti. Olimpijske igre u Tokiju su odgođene prvi put u povijesti olimpizma, za 2021. Isto vrijedi i za kvalifikacijski predolimpijski turnir, pomaknut na veljaču sljedeće godine u nizozemskom Rotterdamu. Svjetska liga je u cijelosti otkazana, nažalost i europska prvenstva mlađih uzrasta. Seniorske vrste će tako u potpunosti mirovati 2020. godine. 

Sigurno da je najveći udarac odgoda Igara u glavnom japanskom gradu. Ona je između ostalog značila i produljenje klasičnog olimpijskog ciklusa koji traje četiri godine. U cijelom sportu, tako i u vaterpolu planovi se rade upravo u terminima olimpijskog ciklusa. Stožeri svih reprezentacija u dobroj mjeri na taj način sastavljaju momčadi, pomlađuju sastave i k tomu slično. Igre u Tokiju 2020. trebale su biti oproštajno natjecanje za cijeli niz igračkih zvijezda vaterpola. Upravo njima pomicanje termina Igara za 12 mjeseci teško da je dobro ‘sjelo’. Momčadi će naime 2021. biti samo godinu dana starije, donekle manje svježije. Doduše, zasad niti jedan od vaterpolista koji su u igrački ‘poznijim’ godinama, nije zbog pomicanja Igara u Tokiju nastup na njima i otkazao ili se odlučio na kraj reprezentativne karijere. Očito je da svi kane, kada već jednom dođe do oproštaja od nastupa u nacionalnoj momčadi, to učiniti na najvećoj svjetskoj sportskoj sceni. Veća od olimpijskih igara jasno da ne postoji.

U tom je svjetlu zanimljivo pogledati aktualne sastave onih najjačih momčadi svijeta po dobnoj strukturi. Iz njega je vidljivo da je najstarija reprezentacija, momčad koja će morati najviše mijenjati nakon OI u Tokiju 2021. momčad Srbije. Ovaj sastav ima čak 8 igrača koji danas imaju 30 ili više godina. Nakon njih slijedi svjetski prvak Italija sa 7 takvih igrača, pa europski prvak Mađarska, zatim trećeplasirana s EP, Crna Gora, ali i sve bolja Australija izbornika Elvisa Fatovića sa 6 igrača koji imaju 30 ili više godina. Tek potom slijedi Hrvatska zajedno sa Španjolskom i Grčkom.

Kada se pogleda prosjek starosti momčadi na našem kontinentu, a temeljen na posljednjem Europskom prvenstvu u Budimpešti ove godine, Srbija je najstarija. Odmah iza nje slijedi Hrvatska.

 

 

Prosjek starosti na EP u Budimpešti 2020.

30.7 – Srbija

29.4 – Hrvatska

29.0 – Italija

28.9 – Mađarska

28.0 – Španjolska

27.7 – Crna Gora

27.5 – Grčka

 

 

Gledano po pozicijama u sastavu, Srbija je u najvećem potencijalnom problemu budući da imaju ‘igračke veterane’ na svim mjestima u sastavu – od vratara, preko centara, desne, lijeve strane. Najstarija dvojica kod Španjolaca su ključni igrači, vratar Lopez Pinedo, te najbolji pojedinac, Perrone. Kod Talijana su najstariji kapetan Figlioli i centar Aicardi, baš kao što su daleko najstariji kod Crnogoraca dvojica tamošnjih pokretača svih akcija, Draško Brguljan i Aleksandar Ivović.

U Hrvatskoj reprezentaciji su najstariji ljevoruki Xavi Garcia i naš kapetan Andro Bušlje, za kojima slijede centri Vrlić i Lončar za koje je međutim karakteristično da im je ‘vijek’ baš kao i kod vratara sve dulji.

 

 

 

Popis reprezentacija s igračima od 30 i 30+ godina:

 

SRBIJA – 8

(Gojko Pijetlović 37, Duško Pijetlović 35, Branislav Mitrović 35, Milan Aleksić 34, Filip Filipović 33, Andrija Prlainović 33, Stefan Mitrović 32, Miloš Ćuk 30)

 

 

ITALIJA – 7

(Pietro Figlioli 36, Matteo Aicardi 34, Michael Bodegas 33, Nicolo Figari 32, Stefano Luongo 30, Marco Del Lungo 30, Gonzalo Echenique 30)

 

 

CRNA GORA – 6

(Draško Brguljan 36, Aleksandar Ivović 34, Dragan Drašković 32, Marko Petković 31, Dejan Lazović 30, Uroš Čučković 30)

 

 

MAĐARSKA – 6

(Viktor Nagy 36, Norbert Hosnyanszky 36, Denes Varga 33, Balazs Harai 33, Balazs Erdelyi 30, Tamas Mezei 30)

 

 

AUSTRALIJA – 6

(Joel Dennerley 33, Richard Campbell 33, Rhys Howden 33, Lachlan Hollis 31, Aidan Roach 30, Jarrod Gilchrist 30)

 

 

ŠPANJOLSKA – 5

(Daniel Lopez Pinedo 40, Felipe Perrone 34, Francisco Fernandez 34, Blai Mallarach 33, Adria Delgado 30)

 

 

 

HRVATSKA – 5

(Xavi Garcia 36, Andro Bušlje 34, Josip Vrlić 34, Maro Joković 33, Luka Lončar 33)

 

 

 

GRČKA – 5

(Janis Foutoulis 32, Konstantinos Mourikis 32, Christodoulos Kolomvos 32, Alexandros Gounas 31, Konstantinos Galanidis 30)