hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Liga prvaka / 6. lipnja 2021.

Deveta kruna Pro Recca

Trinaest punih godina nitko nije obranio naslov prvaka Europe u vaterpolu. Od 2008. kada je to posljednjem pošlo za rukom Pro Reccu (pobjedom nad našim Jugom), te kada su obranili naslov iz 2007. (i opet u finalu protiv Juga). To trinaestgodišnje ‘prokletstvo’ nemogućnosti obrane naslova prvaka se nastavilo i u 2021. Budimpeštanski Ferencvaros, sastav koji je ove sezone branio naslov još iz pretprošle (znana je već priča o prošloj suspendiranoj sezoni zbog pandemije), imao je jako dobar nastup u četvrtfinalu, kolosalan u polufinalu, ali u finalu… Nećemo reći da ih nije bilo jer bi bilo netočno, ali jednostavno bili su slabiji i morali su se oprostiti od trofeja koji sada na godinu dana seli na obale Ligurskog mora.

Pro Recco je nakon silnih ‘okliznuća’ koji su proživljavali od 2015. godine, napokon osvojio naslov najboljeg na Starom kontinentu. Za ovaj klub je to već 9. euro-zvjezdica, još su malo na vječnoj ljestvici uspješnosti odmaknuli prvim pratiteljima, Mladosti i Partizanu koji imaju po 7.

Bijač i Dobud u prvaku

Ove sezone je klub iz Genove ili tamošnjeg predgrađa, Recca zaista odigrao u Europi maestralno. Bez poraza, bez ijednog izgubljenog boda ili remija. Ukupno 13 utakmica i 13 pobjeda. Ovomu se više nema što dodati. I mi u Hrvatskoj imamo pravo na djelić tog talijanskog slavlja poradi našeg Marka Bijača na vratima Pro Recca, uz Mandića apsolutno prvo ime finala. Doduše, nikako ne bi smetnuli s uma i još jednog Hrvata. Centra Nikšu Dobuda kojeg je trener Gabi Hernandez ove sezone prijavio samo za Ligu prvaka, što je uostalom i igrao u skupini, ali ga u Beogradu nije bilo. Možemo samo nagađati, ali možda i stoga što je koji mjesec ranije Dobud već objavio da prelazi u splitski Jadran. Opet, ne može se reći niti da su Matteo Aicardi i Amerikanac Ben Hallock odigrali loš turnir. Dapače.

– Odricanje, maksimalno odricanje. To je prvo što mi pada na pamet odmah nakon finala. Tražili smo ovaj trofej pet godina, uvijek je nešto malo nedostajalo. Naporan rad i puno odricanja dovelo nas je sada do ovog trofeja – zbori kapetan Pro Recca, Aleksandar Ivović.

Naš Marko Bijač je odmah nakon utakmice rekao.

– Opterećenje je nama bilo još veće ove godine baš zbog izgubljenog naslova prvaka Italije. No, kad je bilo najteže, skupili smo glave, pokazali smo da smo prvaci.

Ferencvaros je inače u finalu bio i oslabljen, imali su igrača manje u rotaciji jer Tamas Sedlmayer zbog isključenja u polufinalu nije imao pravo nastupa.

– Cijelu smo sezonu imali bremenitu ozljedama i zaraženim igračima, i to jako puno njih i jako dugo. Došli smo u Beograd, odigrali dvije sjajne utakmice i pobjede, ali u finalu je očito nama ponestalo više snage – spomenuo je strateg Ferencvarosa, Zsolt Varga.

Slavlje i Jokovića u Brescii

Talijani su se u subotu dvostruko veselili, jer broncu je osvojila druga talijanska momčad, Brescia. Puno lakše od očekivanog su prešli preko Barcelonete.

– Još malo žalim što nismo uspjeli u polufinalu, što se nismo plasirali u finale, a malo nam je nedostajalo. Međutim, ponosan sam i na ovu broncu jer je ona rezultat koliko smo se u malo vremena uspjeli pribrati kao momčad i završiti sezonu na ovakav način. Učinili smo nešto povijesno za Bresciu. Žao mi je što ova skupina igrača više neće nastaviti zajedno, a velikoj većini nam sada ne preostaje odmor, nego dugo, toplo i radno ljeto – spomenuo je trostruki strijelac za Bresciu u utakmici za broncu, hrvatski reprezentativac Maro Joković.

Upravo se Jokovićevim riječima i opraštamo od Lige prvaka, odnosno zatvaramo knjigu vaterpolske klupske sezone 2020./21. Već od danas u središtu pozornosti je najdraža nam momčad – Barakude, te OI u Tokiju do kojih nas dijeli još tek mjesec i pol dana!

Ljestvica strijelaca

38 – Angelos Vlachopoulos (Brescia)

37 – Alvaro Grandos (Barceloneta)

30 – Giacomo Cannella (Brescia)

29 – Loren Fatović (Jug Adriatic osiguranje)

27 – Francesco Di Fulvio (Pro Recco)

27 – Aleksandar Radović (Waspo 98 Hannover)

Tablica vratara

1. Soma Vogel (Ferencvaros)                        103-175 (58.9%)

2. Marko Bijač (Pro Recco)                           96-168 (57.1%)

3. Moritz Schenkel (Hannover)                     125-241 (51.9%)

4. Emmanouil Zerdevas (Olympiacos)          80-155 (51.6%)

5. Marco Del Lungo (Brescia)                       103-201 (51.2%)

Izvođači peteraca

1. Alvaro Granados (Barceloneta)     8-8

2. Maro Joković (Brescia)                  7-9

3. Janis Fountoulis (Ferencvaros)      6-6

4. Valentino Gallo (Ortigia)               6-7

4.  Marton Vamos (Ferencvaros)       6-7

4. Andrija Prlainović (Marseille)       6-7

4. Angelos Vlachopoulos (Brescia)   6-7

Nagradni fond Lige prvaka

1. Pro Recco                           – € 52.000

2. Ferencvaros                        – € 42.000

3. Brescia                                – € 35.000

4. Barceloneta                        – € 33.000

5. Jug Adriatic osiguranje      – € 30.000

6. Waspo 98 Hannover           – € 29.000

7. Olympiacos                        – € 27.000

8. Marseille                             – € 25.000

9. Spandau 04                         – € 21.000

10. Dinamo Tbilisi                  – € 20.500

11. Jadran Herceg Novi         – € 19.500

12. Ortigia                              – € 18.000