hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 17. listopada 2020.

Derbi Jadrana i Juga AO na Poljudu

Subota donosi zaključenje 3. kola državnog prvenstva s tri poprilično zanimljive utakmice. Šteta je tek što iz epidemioloških razloga na sve tri utakmice (dvije u Splitu i jedna u Makarskoj) nije dopušten ulazak gledateljima, ali postoji i jedna utješna. Obje splitske utakmice bit će moguće pogledati u tzv. stream prijenosu.

Kronološki prva utakmica današnjeg programa, ujedno je i derbi. Sraz Jadrana i Jug Adriatic osiguranja, trećeplasiranog iz prošle prvenstvene sezone i prvaka Hrvatske.

Jadran je silovito ušao u sezonu, na prvom mjestu nakon dva kola i s najviše postignutih pogodaka (48). Istina, igrali su protiv Zadra 1952 i Galeba MR, no opet pobjedama se ‘ne gleda u zube’. Inače, Jadran i Jug AO su neposredno pred početak prvenstvene sezone imali i nekoliko zajedničkih treninga, nakon kojih se nisu štedjeli dubrovački komplimenti na račun splitske momčadi.

– Moramo biti realni kada spominjemo te treninge s Jugom, mi smo tada ipak već bili u jednoj poodmakloj fazi priprema, dok je Jug kasnije krenuo. To im je bio tek treći tjedan priprema – upozorava Mile Smodlaka, trener Jadrana.

– Mi jesmo tada parirali Jugu, ali to je ipak samo trening. Danas nas čeka nešto sasvim drugo. Meni je teško još uvijek procijeniti našu kvalitetu u odnosu na prošlu sezonu. U prva dva kola nismo imali prekvalitetne suparnike. Ipak, čini mi se da smo brzi, pokretni i to je ono čemu sam težio kada smo razmišljali kako nadoknaditi kvalitetnog centra koji nam je otišao, mislim na Krapića. Zato smo slagali momčad koja bi se trebala temeljiti na eksplozivnosti i brzini, to se i nazire, međutim teško mi je prosuditi kako će to biti protiv Juga. Nadam se da ćemo u tom barem dijelu parirati Jugu koji je izrazito kontraška momčad. Doista bi i volio da to bude pravi ispit i za Jug, dakle da mi pokažemo najbolje lice, ali Jug je opasan. Osim toga ja sam proveo predugo vremena ondje da ne bi znao kakva je to vrijednost i moć – rekao je Smodlaka.

Jugaši će put Splita na dan utakmice, a za utakmicu od Gospara neće konkurirati samo mladi Marin Tomasović. No, ako u stručnom stožeru Jadrana imaju teškoća odrediti vlastitu snagu nakon dva ipak prelagana suparnika, što će tek reći u Dubrovniku. Jugaši su odigrali samo jednu utakmicu, laganu gostujuću pobjedu protiv Medveščaka.

– Ovo je nama doista prvi, ne malo jači ispit, već jak ispit – naglašava za hvs.hr Vjekoslav Kobešćak, trener Jug Adriatic osiguranja.

– Neovisno što su ljetos ostali bez nekolicine igrača, meni se čini da Jadran igra čak i malo lepršavije nego dosad. To će nama biti prvi test za snagu, kvalitetu ove sezone. Mislim da će utakmica biti otvorena. Kad god mi nismo protiv Jadrana na 100 posto, imamo velikih problema. Ne očekujem da ćemo već večeras biti na maksimumu, na 100%. Iznenadio bi se, ali jasno da idemo po pobjedu, kao uvijek – zaključio je trener Dubrovčana, Vjeko Kobešćak.

Utakmicu Jadrana i Jug Adriatic osiguranja nemojte propustiti budući da je tu tzv. stream i poveznica za njega koju je moguće pronaći na mrežnim stranicama VK Jadran i VK Jug Adriatic osiguranje.

Po završetku derbija, u istom splitskom bazenu slijedi ne puno manje zanimljiviji dvoboj Mornara BS i Medveščaka. Domaćin s vrlo nadarenom, mladom momčadi, pa još k tomu doma, a uostalom i u prošlom kolu iskazanom interesantnom igrom protiv Solarisa. Međutim, domaćin će u ovom susretu ipak imati dva nedostatka. Zbog izgreda po okončanju prošle prvenstvene utakmice (Mornar BS – Solaris), po dvije utakmice zabrane igranja su dobili prvi vratar Marin Kordić i prvi klupski strijelac Marin Vrdoljak (10 golova u 2 utakmice). Umjesto Kordića među vratnice bi trebao mladi Roko Pavić, najbolji vratar juniorskog Hrvatskog kupa ove godine. Puno će teže biti nadoknaditi napadački učinak Marina Vrdoljaka. Ovu utakmicu također možete popratiti u prijenosu na mrežnoj stranici VK Mornar BS odnosno poveznici.

Subotu ćemo zaključiti s makarskim ogledom Galeba MR i POŠK-a. Praktički derbi začelja. Oba kluba imaju nakon dva kola nulu na svojem bodovnom kontu, a čak im je gotovo pa istovjetna i gol-razlika. Podsjetimo da je u srijedu još u ovom kolu, Primorje EB doma svladalo Zadar 1952 vrlo uvjerljivo 21:4, kao i da je susret Solaris – KPK odgođen (Covid-19), dok je zagrebačka Mladost u 3. kolu slobodna