hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetska liga / 10. siječnja 2021.

Danas protiv Francuske od 14:45 (Planet Sport 1)

Barakude danas poslijepodne završavaju svoj nastup na turniru u mađarskom gradu Debrecenu, na kvalifikacijskom turniru za završnicu ili Super Final Svjetske lige. Nakon dva poraza od Crne Gore petercima (14:15), te od Mađarske (11:13), Barakudama sada predstoji utakmica za 7. mjesto protiv Francuske. Momčadi koja kao i mi, ima dva poraza nakon prva dva dana, ali i sastava koji objektivno nikako ne bi smio praviti prevelike probleme Tuckovim izabranicima. U Debrecenu smo očekivali odigrati tri ‘teške’ utakmice, a sada ispada da bi to ipak trebale biti ‘samo’ dvije. To ipak nikako ne znači da se smije podcijeniti Francuze, kao niti jednog suparnika u sportu, međutim valja biti objektivan pa utvrditi da Francuska ni po čemu ne može biti reprezentacija našeg ranga kvalitete. Opet, utakmica će imati dodatnu zanimljivost jer se radi o sastavu koji se nalazi i u istoj skupini s Barakudama baš na predolimpijskom turniru u Rotterdamu.

Nakon utakmice s Mađarima, za hvs.hr je kraću, početnu analizu prva dva nastupa dao jedan od najstarijih i najiskusnijih u našim redovima, zamjenik kapetana Maro Joković.

– Nekako kao da se djelomice nastavljaju ove naše završnice utakmica s onim Europskim prvenstvom u Budimpešti prije godinu dana. Opisao bi ovo kao neko naše ‘prizemljenje’, ‘hladan tuš’ koji nam je možda i dobro došao. Imamo malo vremena do Rotterdama, ali očito je ovaj turnir u Debrecenu pokazao da imamo neke manjkavosti u igri na kojima nas suparnik ‘lomi’. Mislim da su se ne stvari iskristalizirale i na njima moramo poraditi u malo vremena do Rotterdama. Neću reći da se pali crveni alarm i takve dramatične poruke, to ne, ali da ćemo morati ozbiljnije pristupiti nekim detaljima, to da. Detalji su ti koji čine razliku – veli Maro Joković. 

Dva detalja nam se čine dosta dobrim, mislimo na obranu s igračem manje kao i realizaciju igrača više. Slažete li se?

– Obrambeno mislim da dobro stojimo. Protiv Mađara su nam bekovi bili odlični, suparničke su centre izgurali na doslovno 6 metara. Ako su oni na 6, onda su im ‘trojke’ na… 25, da karikiram. Kad mi napadamo, naši centri stvarno drže dubinu. Ne znam je li ih nitko maknuo dalje od 3 tri metra od gola. Dakle… vanjska linija je ta koja mora više. Fali nam malo više kontre, pa šut iz faula. Mislim, da se zabiju neka 2 gola iz kontre, kolektivne ili individualne, ili jedan gol s 5 metara, to su golovi koji ‘lome’ suparnika – za doista će onu prvu, preliminarnu analizu, iz Debrecena naš Maro Joković.

Današnju utakmicu Hrvatska – Francuska iz Debrecena možete gledati na Planet Sport 1, s početkom u 14.45 sati.

Samo jedan poraz od Francuza u povijesti

Podatak koji u biti sve govori o realnom odnosu snaga hrvatskog i francuskog vaterpola. Od 14 utakmica koliko smo u povijesti odigrali protiv Francuske, 13 smo puta pobijedili i tek jednom izgubili. Taj jedan jedini poraz bio je u posljednjem kolu nadmetanja u skupini olimpijskog turnira u Rio de Janeiru 2016. Ukupna gol-razlika 185:90, dakle… dvostruko više dajemo nego primamo od njih.