Veličina fonta
Disleksija
Kontrast

Ivan Milaković

Datum rođenja: 13.08.1980

Mjesto rođenja: Split

Pozicija: Glavni tajnik

Biografija

Zanimanje: magistar ekonomije

 

Igračka karijera:

  1. – 2001. Jadran Split; 2001. – 2006. Mladost Zagreb; 2006. – 2009. Catania (Italija); 2009. – 2010. Mladost Zagreb; 2010. – 2011. Medveščak Zagreb; 2011. – 2017. Mladost Zagreb

 

Igrački trofeji/medalje

S reprezentacijom:

– bronca na Svjetskom prvenstvu u Barceloni 2013.

– zlato na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013.

– bronca u FINA ili Svjetskom kupu u Almati 2014.

 

S klubovima:

– 2 puta prvak Hrvatske: 2002. i 2003. (Mladost)

– 2 Hrvatska kupa: 2001. i 2011. (Mladost)

 

Ivan Milaković, za prijatelje i poznanike, a posebno nekadašnje suigrače jednostavnije – Sikira. Nadimak koji uostalom i ‘vuče” korijene iz igračkih dana, s početka karijere u Jadranu. Za prvu je postavu kluba sa Zvončaca debitirao kao 16-godišnjak, još kod velikog mađarskog trenera Zoltana Kasasa koji je sredinom ’90-tih bio na klupi Jadrana. Mlad, vrlo perspektivan branič solidne visine, pa i šuta, ali ponajprije obrambene discipline i kvalitete, nije mogao dugo prolaziti ‘ispod radara’ zagrebačke Mladosti. Iako je bilo interesa i iz drugih sredina.

Početkom stoljeća, 2011. Ivan Milaković je preselio u Zagreb i to je trenutak koji će mu značajno odrediti daljnju igračku karijeru, ali i uopće život.

Milaković je u Zagreb došao da bi u njemu zapravo… ostao. S iznimkom tri godine provedene u Italiji, u momčadi Catanije, punih će 14 igračkih godina provesti u glavnom gradu. I to, u oba zagrebačka kluba. Daleko najviše doduše u Mladosti, ali pamti se i ona jedna u Medveščaku. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog 24. listopada 2010. i kvalifikacijskog turnira domaćeg Kupa. Tog je dana, tog nedjeljnog jutra uz Savu, ispisana možda malena, ali zanimljiva stranica u povijesti zagrebačkog vaterpola. Tada je naime Medveščak pobijedio Mladost, (10:8)! Prvi put nakon najmanje 40 godina, iako mnogi i danas tvrde, da je riječ o zapravo jedinoj pobjedi Medvjeda nad Žapcima u povijesti. U Mladosti su jako brzo uvidjeli pogrešku kada su olako pustili iskusnog braniča sa Save, pa su ga već u ljeto 2011. vratili u klub. Ondje će, u Mladosti, Milaković i ostati do kraja igračke karijere. Baš kao što će ostati i u gradu Zagrebu, ondje sviti obiteljsko gnijezdo, te po vlastitom kazivanju zavoljeti Zagreb jednako kao i svoj rodni Split.

Milaković je s Mladosti osvojio sva svoja 4 klupska trofeja, ali u riznici ima i tri s Barakudama. Iako je nastupio za Hrvatsku i ranije, nije prikupio odveć nastupa do svoje 33. godine! Do ljeta 2013. Znakovito doba.

Tog je ljeta Hrvatska pod novim izbornikom kretala put Barcelone i Svjetskog prvenstva, ali bremenita problemima. Znatan se dio momčadi koja je godinu dana ranije osvojila olimpijsko zlato u Londonu, oprostio od reprezentacije, a među njima i branič Damir Burić. Drugi branič, Ivan Buljubašić je u leto 2013. bio ozlijeđen, te su ostali samo Andro Bušlje i Luka Lončar koji je u to doba još uvijek forsiran kao bek. Tada je izbornik Tucak zazvao Ivana Milakovića koji nije nimalo dvojio, iako je tada bio puno bliže zalazu igračke karijere. Nisu pogriješili obojica. Ni Tucak, niti Milaković. Sikira je dao značajan doprinos u osvajanju prvog zlata na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu (našeg prvog mediteranskog zlata), pa potom i bronce na SP u Barceloni. Ostat će Milaković u kadru reprezentacije i godinu potom, kada je 2014. osvojena bronca u Almati, na FINA ili Svjetskom kupu.

Paralelno s vaterpolskim treninzima, utakmicama, turnejama, pripremama i natjecanjima, Ivan Milaković nije zanemario obrazovanje. Diplomirao je ekonomiju, ušao i u svijet akademski obrazovanih građana. Nije baš ni posve nebitno za nastavak karijere.

Nepunih godinu dana nakon što je kapicu ‘okačio o klin’, Milaković se 2018. zaposlio u Hrvatskom vaterpolskom savezu. Logičan, a pokazao se i odličan spoj iskustva i poznavanja sporta iznutra, ljubavi i strasti za vaterpolom, ali i sveučilišne naobrazbe s organizacijskim sposobnostima. Sve je to sublimirao i s protokom godina postajao sve važniji kotačić u uhodanom mehanizmu Ureda HVS-a. Nakon nekoliko godina je postao i voditeljem Ureda HVS-a, praktički pa desna ruka prijašnjeg glavnog tajnika Renata Živkovića, a osobit je njegov doprinos u organizaciji 35. Europskog prvenstva u vaterpolu, Split 2022.

Od 8. prosinca 2022. i Skupštine HVS-a, Ivan Milaković je postao glavnim tajnikom Hrvatskom vaterpolskog saveza.