hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Euro kup / 3. prosinca 2020.

Čak 20 Hrvata, plus Mladost i Jadran, startaju u petak u Eurokupu

Drugo po veličini ili važnosti europsko klupsko natjecanje s kvalifikacijama koje startaju u petak, 4. prosinca ulazi u svoju ukupno 28. sezonu. Kup koji je oformljen 1992. poznatiji je i daleko uvrježeniji još i dan-danas kao Kup LEN, iako se tako ne zove od 2011. kada je preimenovan u sadašnji – Eurokup.

U dosadašnjih 27 sezona, u što nije dakako uračunata prošla, zbog koronavirusa naprasno u samoj završnici prekinuta sezona 2019./20., daleko najuspješnija nacija je Italija. Klubovi iz te države čak su 10 puta osvajali pobjednički trofej, slijede Mađari sa 6. Najuspješniji klub je Brescia s 4 trofeja, a u najvećem su dijelu u tim zlatnim danima Brescie, u tom klubu igru nosili naši Igor Hinić, Samir Barač, pa i trener Zoran Mustur. Nakon Brescie s 4 naslova, slijedi još jedan talijanski klub, Savona s 3 pobjednička pokala baš koliko i budimpeštanska Ujpest Torna. Zanimljivo, od 27 sezona hrvatski su klubovi samo dvaput osvajali trofej. Dubrovački Jug 2000. odnosno zagrebačka Mladost 2001. Još su po jednom do finala u ovom kupu došli Mladost, Jadran i Solaris, tada pod imenom Šibenik i s Ivicom Tuckom koji je bio na začetku trenerske karijere.

Eurokup jasno nema kvalitativnu težinu Lige prvaka, ali ima jednu čar i atraktivnost koja nedostaje Ligi prvaka. Cijelo se natjecanje igra po klasičnom kup-sustavu, utakmice doma i u gostima, a što osobito dolazi do izražaja kada se pristigne do polufinala i finala jer se tada u po dvije utakmice u svakom stupnju, podiže zanimanje medija i navijača, pune se tribine, marketinški je privlačnije. Značajno više od završnih turnira sa 6 ili 8 klubova u istom gradu, i sve u samo 3 dana.

Prijašnjih je godina Eurokup imao dosta dugačke kvalifikacije s čak tri kruga, da bi ove sezone i zbog aktualnog korona-stanja, kvalifikacije bile skraćene, pojednostavljene. Sada tako imamo ukupno 8 skupina s uglavnom po 4 momčadi. Iznimka su turniri u Zagrebu i Beogradu gdje su po tri momčadi. Iz svake skupine po dva prvoplasirana sastava ulaze u osminu finala. Nije dakako baš posve ni svejedno koje se mjesto osvoji u kvalifikacijskoj skupini, jer pobjednici skupina u ždrijebu za sljedećeg suparnika ‘izvlače’ drugoplasiranog iz drugih skupina. Osim Mladosti i Jadrana koje smo djelomice već najavili, a još malo podrobnije i šire tek slijedi, u ovim kvalifikacijama ćemo pratiti i Hrvate u ostalim klubovima. Njih nije malo. Ukupno smo ih nabrojali čak 20, od toga trojica trenera. Najviše, po petorica Hrvata su u Strasbourgu i Ludwigsburgu.

Hrvati u ino-momčadima Eurokupa:

Ivan Krizman i Dražen Kujačić (Lille)

Antonio Petković i Ivan Krapić (Noisy-le-Sec)

Andro Gagulić i Maroje Gluhaić (Pays d’Aix)

Trener Hrvoje Koljanin, Andrija Bašić i Luka Lozina (Vouliagmeni)

Trener Igor Računica, Kristijan Čulina, Pavo Marković, Antonio Buha i David Babić (Strasbourg)

Marko Martinić, Nino Blažević, Domagoj Mijatović, Josip Katuša i Ivan Pisk (Ludwigsburg)

Trener Sandro Sukno (Primorac)

Kvalifikacijske skupine Eurokupa:

SKUPINA A (Barcelona): Barcelona, Lille, BVSC i Panionios

SKUPINA B (Sabadell): Sabadell, Jadran Split, Steaua i Dinamo Moskva

SKUPINA C (Kranj): Triglav, OSC Budimpešta, Noisy-le-Sec i Crvena zvezda

SKUPINA D (Aix-en-Provence): Pays d’Aix, Ludwigsburg, Vouliagmeni i Carouge Švicarska

SKUPINA E (Savona): Savona, Potsdam, Mediterrani Barcelona i Radnički Kragujevac

SKUPINA F (Zagreb): Mladost, Primorac Kotor i Eger

SKUPINA G (Szolnok): Szolnok, Terrassa, Apolon Smyrna i Strasbourg

SKUPINA H (Beograd): Novi Beograd, Oradea i Sintez Kazanj