Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske / 25. svibnja 2024.

Bronca već uz Savu ili ‘majstorica’ u Rijeci

Prijenos SPTV 18:00

U nedjeljno predvečerje, s početkom u 18.00 sati i uz prijenos na Sportskoj televiziji, u susretu za treće mjesto ogledat će se Mladost i Primorje EB. Borba za brončanu medalju u državnom prvenstvu igra se do druge pobjede. Prije malo više od dva tjedna, u prvoj utakmici u Rijeci, 11 svibnja, Zagrepčani su slavili 16:14.
Bila je to utakmica s vrlo velikim brojem pogodaka, susret u kojem su gosti iz Zagreba vodili najvećim dijelom, a šest minuta do kraja Žapci su vodili i s čak 4 gola prednosti (14:10). Domaćin je tada uspio smanjiti na 14:13, pa i 15:14, sa zadnjim napadom za moguće poravnanje, da bi završilo spektakularnim golom vratara Mladosti, Eugena Sunare preko cijelog bazena za konačnih 16:14.

Žapci bez utakmica 2 tjedna
Daleko najveći naš problem je što nismo u natjecateljskom ritmu, bez utakmice više od dva tjedna

– napominje uoči utakmice trener Žabaca, Damir Vincek.


Nismo imali ni mogućnosti sparirati jer je teško bilo koga uopće i naći. Uz to, još početkom ovog tjedna bio je i Hrvatski juniorski kup na kojem smo mi imali igrače, za razliku od Primorja koje nije imalo ondje igrače iz svojeg prvog sastava.

To su problemi koji tište Zagrepčane uoči utakmice koja može, ali jasno i ne mora označiti kraj sezone za oba kluba. Zanimljivo je i da Damir Vincek od kako je zasjeo na klupu Mladosti nije nikad izgubio od Primorja. Vodio je svoju momčad dvaput na Kantridi, oba je puta pobijedio. Iako, obje te utakmice su bile specifične. Prva je bila koncem prošle kalendarske godine i nije imala natjecateljski značaj niti za jednu momčad u smislu pomaka na ljestvici. Posljednja pak, za treće mjesto, odigrana je tjedan dana prije nego su Riječani nastupili na Final Fouru Eurokupa.

Sigurno da će sada biti drukčije jer dok su u Rijeci možda ipak mislima bili više u onome što je slijedilo kasnije, Final Four Eurokupa, sada su usredotočeni samo na nas. Sigurno da će oni podignuti svoju agresivnost, nama je dosta toga ‘ulazilo’. Vjerujem da će promijeniti malo igru, posebno prema našim centrima. Morat će se malo više povlačiti u obranu jer smo mi tada stvarno dosta lako distribuirali lopte na 2 metra. Opet, mi smo tada dali i dosta golova s vanjskih pozicija. Sigurno će biti i agresivniji. Očekujem čvrsto, jako plivanje i s kontrama što ih i inače krasi

– iznio je očekivanja trener mladostaša.

Riječani uvjereni u treću utakmicu

Primorje EB je inače prije doigravanja bilo prvo (ne računajući Jadran i Jug Adriatic osiguranje), a Mladost tada tek treća ili ukupno peta. Riječani su imali 9 bodova više od Zagrepčana, a sada su u okolnostima u kojima moraju pobjedom izboriti moguću treću utakmicu, ‘majstoricu’ za broncu.
Primorjaši su s druge stane uvjereni da prva utakmica nije u tolikoj mjeri meritorna, baš zbog tog njihovog tadašnjeg fokusa na Final Four Eurokupa.

Mladost jako dobro poznajemo jer smo doista puno puta igrali s njima

– veli Jaša Kadivec, slovenski reprezentativac u redovima Primorja EB


Imaju jakog centra Hercega, ali nije ni drugi centar loš, Toni Bušić. Na desnoj strani imaju ljevaka (Mijić), fizički su jaki, plivački vrlo dobra momčad, ulaze na 2 metra. Baziraju igru nešto slično nama. Trebamo to zatvoriti i nastojati držati naš tempo igre, da oni uđu u naš ritam, a ne obratno. Mi idemo na pobjedu, to je jasno.

Ako je po Viktoru Tončiniću, nadarenom mladom centru Primorja EB suditi, igrat će se treća. Naime, Viktor je na klupskoj konferenciji za novinare izjavio…


Umor je prisutan, sezona je bila dugačka, ali imamo za odigrati još te dvije utakmice. Sad nakon Zagreba u nedjelju moramo još odigrati i treću utakmicu u utorak u Rijeci, na Kantridi. Naravno da očekujem pobjedu, mi smo jača momčad. Ona prva na Kantridi nije bio realan rezultat.

Nedjelja od 18.00 sati na bazenu uz Savu, utakmica za broncu koja će se možda dijeliti nakon tog susreta ili sve ipak odgoditi do utorka, 28. svibnja. Znat će svatko tko dođe na tribine ili pred ekrane u programu SPTV.