hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Prvenstvo Hrvatske, Seniori / 18. svibnja 2021.

Borba za Premier ligu

Borba za Premier ligu

U zavjetrini finala za prvaka države u Dubrovniku, u srijedu u druga dva hrvatska grada počinje i rasplet u borbi za peto odnosno sedmo mjesto u Prvenstvu Hrvatske.

Posebno je zanimljiv dvoboj za mjesto broj 5 koje ‘nosi’ sljedeće sezone i nastup u gornjem domu regionalnog nadmetanja ili Premier regionalnoj ligi. Za peto će se mjesto u dva susreta ogledati Medveščak, najugodnije iznenađenje cijele sezone, te Primorje EB, vjerojatno najveći tragičari sezone. Ovo potonje je pojasnio dobro i Ivan Rukavina, trener Medveščaka.

– To je momčad za medalju. Objektivno su te kvalitete i za medalju su se trebali boriti. Imali su jednu nevjerojatnu nesreću s tim koronavirusom, bili su 2-3 tjedna “u autu” i eto ih sada se bore s nama za peto mjesto – napominje strateg Medvjeda.

Medvjedi imaju svoj plan

U prijašnjoj utakmici za poredak od 5. do 8. mjesta, Primorje je u Rijeci svladalo splitski POŠK pomalo iznenađujućim rezultatom, s obiljem pogodaka (22:12).

– Mene to i nije toliko baš iznenadilo, kada o broju golova govorimo koje je dalo Primorje. Nije me iznenadilo zato jer je Primorje izrazito kontraška momčad, napadački vrlo jaka. Tko god je Primorju uspio zaustaviti njihovu kontru, taj bi bio na pragu uspjeha, taj bi imao šanse. Međutim, ja bi na ovom mjestu posebno istaknuo i pohvalio Primorje na sjajnom poslu koji radi i kako izgleda taj klub. Vrlo zdravo, na ispravnom putu – nastavio je s nizanjem komplimenata na račun suparnik trener Medveščaka.

To jasno nikako ne znači da večeras Zagrepčani nemaju neke ambicije, neovisno tomu što se susreću s najjačim suparnikom u posljednja 2-3 mjeseca.

– Imamo plan i za njih kao i za svaku utakmicu, ali to ostavimo za bazen. Mi smo rasterećeni, i dosad smo učinili mnogo, te koristim priliku čestitati i svojim igračima na sjajnim igrama, a posebno bi ih pohvalio za susrete i pobjede nad Mornarom – zaključio je Ivan Rukavina, trener Medveščaka.

Utakmica koja određuje sljedeću sezonu

S druge strane Riječani, napokon kompletni, s očito ‘naštimanim’ ciljnicima što je pokazao već spomenuti susret protiv POŠK-a dolaze u Zagreb s idejom već na Sveticama nametnuti svoju igru, pa posljedično tomu ostvariti i za njih povoljan rezultat.

– Gledao sam snimku Medveščakove utakmice u Splitu protiv Mornara, a koliko znam slična je bila i u Zagrebu. Kada neka momčad uspije postići ukupno 29 golova, ne računajući peterce, u dvije utakmice i to protiv Mornara, to izaziva poštovanje – nastavio je s komplimenta na račun suparnika i trener riječkog Primorja EB, Igor Hinić.

– Dakle, to je momčad koja se ne ustručava šuta. Igraju izuzetno borbeno, napadački. To cijenim i izaziva respekt. Vjerujem da će protiv nas također tražiti nešto slično, priliku za šut, što je više moguće.

U taboru zagrebačkog kluba napominju vaše protunapade kao jedno od glavnih ‘oružja’ Primorja EB?

– Istina da je to nešto što nas odlikuje. Utakmica protiv POŠK-a nas je ‘dignula’ i na psihološkoj razini jer nije bilo lagano proživjeti doba koje je sada konačno iza nas. Mi ćemo nastaviti svoju igru, nastojati iskoristiti svaku priliku.

Posebno što postoji već spomenuti velik ulog u ovim utakmicama…

– To su utakmice koje nam sada ne nose samo 5. mjesto, već umnogome određuju i sljedeću sezonu. Nije isto igrati u Premier ligi ili u drugom rangu regionalnog natjecanja. Vjerujem da imamo snage i kvalitete za ostvariti u dvije utakmice po nas pozitivan ishod – zaključio je uoči gostovanja u Zagrebu, trener Riječana, Igor Hinić.

Splitski derbi za 7. mjesto

Nismo dakako zaboravili da će se ove srijede igrati za poredak i u Splitu. Ondje će prvu utakmicu za 7. mjesto odigrati dva splitska kluba, gradski suparnici POŠK i Mornar BS. Oba kluba su uoči sezone, pa još i za zimske stanke imali sasvim druge, puno više ili veće planove. Međutim, očito je, a što i rezultati potvrđuju došlo do izvjesnog pada forme u oba sastava. Mornar BS nije uspio u dva susreta pobijediti Medveščak. U Zagrebu su remizirali, u Splitu ispustili početno vodstvo, pa ‘odvukli’ utakmicu do izvođenja peteraca u kojima je Medveščak bio umješniji i uspješniji. Momčad POŠK-a je pak na Kantridi primila od Primorja EB, kluba koji prethodno 2-3 tjedna nije trenirao, čak 22 gola.

Kada se sve onda sabere, opravdano je da su se ova dva kluba našla u borbi za 7. mjesto. Mornaru BS je to pak prilika, u drugoj polovici svibnja, doći do prve pobjede u cijeloj ovoj kalendarskoj 2021. godini. Dakako, ako im to POŠK dopusti jer dvoboji splitskih klubova su uvijek imali neku svoju čar i draž.