hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija / 2. srpnja 2021.

BENU KUP Hrvatska sjajna protiv Španjolaca

Odlična izvedba i vrlo visoka pobjeda Barakuda. Uz sve, ne nad baš bilo kim, već protiv aktualnog doprvaka Europe i svijeta, te reprezentacije koja nam poslovično svojom igrom baš ne odgovara. U petak, u 1. kolu jakog međudržavnog turnira “BENU kup” u Budimpešti, na Margit Szigetu i legendarnom bazenu Alfred Hajos, mi nismo odgovarali Furiji.

Naši su reprezentativci izgledali moćno, agresivno, rasplivano, lopta tečna, a akcije brze uz maksimalnu koncentraciju. Upravo u biti ono što je izbornik Ivica Tucak najavljivao što želi i kakvu igru Hrvatske očekuje na ovom turniru. Ne mora biti vrhunska i već sada najbolja, a i dobro bi bilo da ne bude tako, već da tu razinu ostavimo za Tokio, ali veseli pristup, igra, lakoća prezentacije. Posljedica toga je onda i rezultat. Pobjeda s čak 4 gola razlike, s tim da je bilo u određenim trenucima i pet pogodaka prednosti.

Furiozan početak

Hrvatska je otvorila u skladu nadimka španjolskih reprezentacija u gotovo pa svim sportovima, dakle – furiozno! Prvo dva realizirana peterca Bukića i Jokovića, pa pogodak Fatovića s lijevog krila, a onda i Lončara s centra. Sve za 4:0 u prvoj četvrtini! Tu Barakude nisu stale. Početkom druge dionice na 5:0 je povisio Fatović svojim drugim pogotkom. Španjolska je prvi pogodak postigla tek u 10. minuti utakmici (Granados za 5:1), da bi minutu kasnije centar Tahull još malo smanjio (5:2). Ne zadugo jer su golovima Vukičevića i Lončara naši reprezentativci ponovo podignuli razliku na +5 (7:2). Malo će reći da su Španjolci bili iznenađeni. Njima se rijetko, jako rijetko događa da momčad koja je jedna od najbržih i najrasplivanijih u svijetu vaterpola, po čemu su poznati i na čijem temelju i grade svoju igru i rezultate, netko jednostavno – nadpliva!

Nije samo hrvatski napad bio probojan, riječi pohvale zavrjeđuje i obrana s pokretljivošću i blokovima. Obrazac za uspjehe. Sve što su Španjolci uspjeli do kraja utakmice je tek u nekoliko navrata smanjiti zaostatak na 3 gola, ništa manje od toga (8:5, 9:6, 12:9, 13:10, 14:11). S druge strane, ako ćemo o kretanju rezultata, u još je nekoliko navrata Hrvatska ponovo vodila s 5 pogodaka (11:6, 12:7). Važno za istaknuti stoga jer dokazuje konstantu u ritmu od prve do zadnje minute.

U hrvatskom sastavu se golovima istaknuo Luka Bukić s 4 gola iz 5 pokušaja. Po 2 su pogotka postigli Fatović, Lončar, Joković i Obradović, dok su po 1 pridodali Vukičević, Miloš, Vrlić. Za Španjolsku su prvi strijelci bili ponajbolji im napadač Alvaro Granados i centar RogerTahull, obojica po 3 gola. Hrvatska realizacija igrača više bila je vrlo dobrih 5-9, a španjolska 5-11.

Sljedeću utakmicu na turniru Hrvatska igra sutra, u subotu protiv domaćina Mađarske s početkom u 20.30 sati.

IZJAVA

Ivica Tucak, hrvatski izbornik:

– Naravno da je bilo nekih pogrešaka, to je jasno kao dan, ali je bilo i puno bolje nego u Šibeniku. U skladu s očekivanjima, ovo sada već poprima željene konture što se igre tiče. Definitivno možemo biti zadovoljni s odigranim. Plivački smo bili jako dobri, imali smo ritam cijelo vrijeme, točno ono što smo htjeli. Potvrda da idemo iz druge u treću pripremnu fazu, ono što sam govorio prije odlaska u Budimpeštu. sada baš puno više radimo na čisto vaterpolskim stvarima u treninzima, pripremama. Što se sastava tiče, odnosno igrača koji su igrali protiv Španjolske, mogu odmah reći da ću iz utakmice u utakmicu svima dati priliku. Svi će igrati, ovo su ipak još pripreme.

U drugoj utakmici 1. kola “BENU kupa”, Mađarska je pobijedila Rusiju 19:14 (5:5, 4:3, 6:1, 4:5).

Subota, 3. srpnja – parovi 2. kola

(18.30) Španjolska – Rusija

(20.30) Mađarska – Hrvatska