Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija / 4. srpnja 2021.

BENU KUP – Hrvatska bolja od Rusije i osvojila turnir

BENU KUP – Hrvatska bolja od Rusije i osvojila turnir

Barakude se iz Budimpešta vraćaju s pokalom pobjednika vrlo jakog međudržavnog turnira BENU kup. Nakon što je u petak navečer Hrvatska pobijedila Španjolsku 15:11, a dan kasnije i domaćina Mađarsku 13:11, u 3. kolu je poražena i izabrana vrsta Rusije s čak 10 golova razlike odnosno 21:11!

Samo prve dvije četvrtine su Rusi donekle uspijevali držati korak s našom izabranom vrstom. Pred kraj prve četvrtine preko bivšeg jugaša Daniila Merkulova, Rusi su jednom uspjeli i povesti (4:3), što je Vukičević brzo ‘poništio (4:4). Tijekom prve dionice Rusi su uspijevali dvaput i izjednačavati (2:2, 3:3). To je bilo sve od Rusije u nedjelju. Isključivo stoga što im naši vaterpolisti nisu dopuštali više. Početkom druge četvrtine golovima Bukića i Vukičevića, Hrvatska je povela 6:4, da bi pred kraj druge četvrtine nakon još jednog pogotka Luke Bukića, a potom i Lovre Miloša, Barakude ostvarile i vodstvo 8:5. U tom se trenutku to učinilo visokim vodstvom, no bio je to samo uvod u ono što je slijedilo.

Serijom pogodaka u trećoj četvrtini (dva uzastopna gola Lončara, pa potom pogocima Obradovića i Fatovića), Hrvatska je udvostručila prednost (12:6). Kako je vrijeme odmicalo tako je rasla i razlika do konačnih i najviših, plus 10 za našu momčad.

Pozicija Klub

Hrvatska tako napušta Budimpeštu s tri glatke, uvjerljive pobjede nad vrlo jakim suparnicima (Španjolska 15:11, Mađarska 13:11 i Rusija 21:11). Ono što još i više veseli od samog rezultata je sjajna igra. Brzina reakcije u napadu s raznovrsnošću idejnih rješenja, čvrstinom obrane, te puno pokretljivosti, ono je što je krasilo Hrvatsku na BENU kupu. Daleko od toga da je sve idealno i da ne može i bolje, a što je uostalom naglašavao minulih dana i izbornik Ivica Tucak. No, vidljiv je pomak u igri, odnosno ostvarilo se upravo ono što je Tucak najavljivao prije tjedana dana kada je izjavio… “U Budimpešti već očekujem jasne obrise naše igre…”. S te strane gledano, budimpeštanski turnir je u potpunosti opravdao svrhu i očekivanja.

Barakude se odmah nakon utakmice vraćaju u domovinu, točnije u Rijeku gdje bi trebali doći tijekom nedjeljne večeri. Ondje će nastaviti s pripremama za Olimpijske igre, s tim da izbornik kani igračima dati slobodno prijepodne u ponedjeljak za nužno potreban odmor od turnira. Prije odlaska u Japan, Barakude će još sudjelovati i na turniru u talijanskom Cagliariju (9. – 11. srpnja) gdje će igrati protiv Italije, Rusije i Japana.

Bukić postigao 7.900 gol Hrvatske

U utakmici protiv Rusa, ostvaren je i lijepi jubilej. Pogodak Luke Bukića za hrvatsko vodstvo 5:4 bio je ujedno ukupno, jubilarni 7.900 gol hrvatske vaterpolske vrste od osamostaljenja, u službenim susretima.

U drugoj utakmici 3. kola turnira u Budimpešti, Mađarska i Španjolska su remizirali 11:11.

Konačan poredak: Hrvatska 9, Mađarska 4, Španjolska 4 i Rusija 0 bodova.

Fotografije: Sandor Stuber/vlv.hu