hr
Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
A reprezentacija, Svjetska liga / 8. siječnja 2021.

Barakude protiv Crne Gore večeras od 18.15 na Planet Sport 1

Nakon puna 303 dana danas će se u Debrecenu, na istoku Mađarske, odigrati prve službene, natjecateljske međudržavne vaterpolske utakmice seniorskih reprezentacija. Posljednja je bila još 10. ožujka 2020. kada je Španjolska u Svjetskoj ligi, u gostima u Beogradu svladala domaćina 13:11.

Kada je pak riječ o našoj reprezentaciji, stanka je i još duža. Hrvatska je posljednju utakmicu natjecateljskog tipa odigrala u Varaždinu, 11. veljače 2020. Također je bila riječ o Svjetskoj ligi, suparnik se zvao Nizozemska, a završilo je 16:7. Istina da su naše Barakude nekoliko mjeseci kasnije, 13. lipnja u Dubrovniku igrale jednu utakmicu (pobjeda protiv Crne Gore 16:7), ali taj susret je ipak bio prijateljski i imao je važnost i simboličan značaj u sasvim drugom kontekstu. Oživljavanju sporta u pandemiji koronavirusa.

Lov na Tbilisi

Danas pak slijedi trodnevno nadmetanje, europske kvalifikacije Svjetske lige još za sezonu 2019./20. Tri najbolje momčadi iz Debrecena ostvarit će pravo nastupa na završnom turniru ili Super Final Svjetske lige u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju (26. lipnja – 2. srpnja). Hrvatska se u Debrecenu u četvrtfinalu sučeljava s južnim susjedom Crnom Gorom. Momčadi s kojima su Barakude ljetos igrale u Gružu, ali i reprezentacijom od koje su prije godinu dana upravo u Mađarskoj, tada u Budimpešti, izgubili u susretu za broncu na Europskom prvenstvu. Povlačiti u najavi večerašnje utakmice ikakvu paralelu s tim susretima bilo bi posve pogrešno. Razloga je nekoliko, ali daleko najveći je činjenica da se obje reprezentacije u svojoj biti uopće i nisu pripremale za Debrecen. Njihov je fokus zanimanja veljača u Rotterdamu, predolimpijski kvalifikacijski turnir.

Hrvatska u najjačem sastavu

No opet, ne valja smetnuti s uma i još nešto. Za obje reprezentacije je turnir u Debrecenu ‘generalka’, posljednja konkretna provjera mogućnosti, posljednja prilika za ispravljanje nečega što možebitno nije još najbolje. Koliko je ipak hrvatskoj reprezentaciji turnir u Debrecenu bitan, može se razlučiti i po sastavu. Uostalom, to je najbolje prije nekoliko dana naglasio sam izbornik Ivica Tucak.

– Mi smo u Debrecenu s najjačom reprezentacijom jer mnogi koji nas prate znaju da to dosad baš i nije bila praksa kada je u pitanju Svjetska liga. Ovo je trenutak kada više nemamo prava gubiti vrijeme. Pred nama su tri utakmice u kojima moramo biti na maksimalnoj razini i ponavljam, možda nam te tri utakmice pošalju neke signale što još moramo napraviti za Rotterdam – rekao je prije koji dan za hvs.hr, izbornik Tucak.

U našoj reprezentaciji zbog ozljede nema Luke Lončara, a iz obiteljskih razloga Ante Vukičevića. Velik je zato povratak nakon više od 5,5 godina izbivanja u reprezentaciji, centra Nikše Dobuda. Zanimljivo, Nikša je posljednju utakmicu za Barakude odigrao baš protiv Crne Gore, u rano proljeće 2015. u Budvi.

Što se Crne Gore tiče, u njihovom sastavu nema Bogdana Đurđića, odličnog napadača iz Marseillea koji nije ni bio na pripremama zbog koronavirusa, baš kao što nema Uroša Čučkovića (ozljeda) i Dimitrija Obradovića (bolestan).

Utakmicu Crna Gora – Hrvatska možete pogledati u večerašnjem prijenosu na Planet Sport 1 od 18.15 sati.

Po 35. put protiv Crnogoraca

Reprezentacije Hrvatske i Crne Gore su dosad odigrale ukupno 34 utakmice. Barakude imaju puno bolji omjer, a više od riječi govore brojke.

U 34 susreta, ostvarili smo 22 pobjede uz 3 remija i samo 9 poraza. Ukupna gol-razlika je 307:253, naravno za Hrvatsku.

Pravila

Pravila natjecanja na turniru u Debrecenu su jednaka kao i u cijeloj Svjetskoj ligi. Remija nema, odnosno svaka utakmica mora završiti pobjedom neke momčadi. U slučaju neodlučenog ishoda nakon 32 minute ili četiri četvrtine, odmah se pristupa izvođenju peteraca.

Raspored

Petak, 8. siječnja – četvrtfinalni dan:

(16.30) Francuska – Grčka

(18.15) HRVATSKA – Crna Gora (Planet Sport 1)

(20.00) Italija – Mađarska

Prvu će utakmicu cijelog dana, od 14.45 odigrati Španjolska i Srbija, ali tu će biti riječ o prijateljskom ogledu budući da se kao rezultat te utakmice uzima već ostvarenih 13:11 za Španjolsku iz ožujka prošle godine.