Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Vijesti / 27. rujna 2023.

Antonio Silva, predsjednik European Aquaticsa u Zagrebu

S punim početkom klupske natjecateljske sezone, kako u nacionalnim, tako i u međunarodnim okvirima, dodatno se pojačava medijsko zanimanje za vaterpolom. To pak nama daje mogućnost više za jednu od naših rubrika – „Prenosimo iz domaćih medija”.

U hrvatskom sportskom dnevniku „Sportske novosti”, broju od ponedjeljka, 25. rujna 2023. na stranicama 16. i 17., kao na i web stranici spomenutog dnevnika, izašao je razgovor s Antoniom Silvom, predsjednikom European Aquatica (bivši LEN) i dopredsjednik World Aquaticsa. Gospodin Silva je protekli vikend boravio u Zagrebu povodom Konvencije Hrvatskog plivačkog saveza.
Iz intervjua koji je radio novinar Sportskih novosti Dean Bauer, izdvajamo samo one dijelove koji se izravno tiču i bave vaterpolom.


„…Na nedavnom Kongresu LEN u Funchalu je predstavljeno kako je financijsko stanje LEN ili European Aquaticsa vrlo stabilno. Ako je tako, možemo li očekivati i povećanje novčanog nagradnog fonda, u svim vodenim Sportovima? Naime, možda će zvučati grubo, ali novčani nagradni fond u vaterpolu, ali i u plivanju i da ne idemo dalje je toliko smiješno malen, posebno u usporedbi sa sportovima poput odbojke, rukometa, u zadnje vrijeme čak i jednog boksa, da ga mi novinari ponekad čak svjesno ni ne navodimo. On je ponižavajući. U vaterpolskoj Ligi prvaka recimo, samo bi prvak Europe mogao računati da će novcem iz nagradnog fonda za trofej, možda pokriti troškove natjecanje (putovanja, smještaj, kotizacija itd.). Svi ostali su na teškom gubitku.
SILVA: Tu ste u pravu, to je sve točno. Jedna od prvih stvari koje smo se baš i Josip Varvodić (prvi dopredsjednik European Aquaticsa) i ja dotaknuli, je poboljšanje tog segmenta. Jedna od posljednjih odluka je baš izrada modela, vezanog uz novčani nagradni fond, a kojim osim povećanja iznosa, gledamo i u smjeru nagrada ne samo sportašima već i njihovim nacionalnim savezima. Drugo je pitanje, kako doći do novca? U našem strateškom planu je ideja priključiti što više mlađe generacije u aktivnosti European Aquaticsa u smislu da imamo puno atraktivniji proizvod. Nešto što će biti marketinški puno isplativije odnosno zanimljivije no dosad. Činjenica, u ovom trenutku nismo zadovoljni s onim što dajemo u financijskom pogledu vodenim sportovima u Europi.”…

…„Vi ste predsjednik European Aquatics, ali ujedno i jedan od dopredsjednika FINA ili World Aquatics. Možete li nam objasniti kako je moguće da je World Aquatics dopustio da se u samo 18 mjeseci organiziraju čak tri svjetska prvenstva – Budimpešta 2022., Fukuoka 2023. i Doha 2024.? Znamo da je pandemija utjecala na kalendar, ali to je učinila svim sportovima, pa nisu svi krenuli tim putem. Vi ste bili sportaš, bavili ste se plivanjem i vaterpolom u Portugalu, vama je jasno da nije baš logično da svakih 6 mjeseci imamo svjetska prvenstva? To onda obezvrjeđuje malo značaj osvojene medalje.
SILVA: To je ludo. Slažem se. To je velik problem za sportaše i sportašice. Postoje dva razloga zašto je tomu tako. Jedan ste spomenuli, a to je pandemija koja je poremetila kalendar. Drugi je model financiranja vodenih sportova, a on se temelji uglavnom na količini novca koji bilo europske ili svjetske organizacije vodenih sportova dobivaju od organizacije natjecanja. Kako bi to promijenili, a na čemu radimo, ne želimo i neće biti još više natjecanja pa onda i više novca, već nastojimo pronaći druge izvore financiranja. To moramo promijeniti, sasvim sigurno, ali morat ćemo odraditi ono što je ugovoreno, a to je SP u Dohi u veljači 2024., pa onda i SP u Singapuru 2025. Nakon toga ćemo ponovo imati prvenstva svake druge godine, pa tako već znamo da je SP 2027. planirano u Budimpešti, a zatim će slijediti 2029., 2031. itd. Isto će biti s EP u vaterpolu. Nakon siječnja 2024. u Izraelu, u Netanyi, sljedeća će biti 2026., pa 2028.

Zašto preimenovanje LEN?
Možda nije presudno pitanje, ali zašto ste odlučili promijeniti ime vaše organizacije iz LEN koje je prepoznatljivo punih 96 godina u European Aquatics? Da ne velimo da nije baš ni odveć maštovito jer već imamo World Athletics, World Aquatics, United World Wrestling, World Taekwondo…
– Prvo, morali smo se uskladiti s odlukom svjetske organizacije koja je World Aquatics i čije kontinentalne federacije su Panam Aquatics, Africa Aquatics itd. Drugo i vrlo bitno, znate za nas iz vodenih sportova, za ljude koji vole i prate vaterpolo, plivanje, oni znaju što znači kratica LEN. Koja polazi iz francuskoj jezika, Ligue Européenne Natation. Samo, pitajte ljude koji nisu iz kruga naših sportova, što ta kratica uopće znači? Ne znaju! Ovako, kada napišete, izgovorite European Aquatics, svakome je savršeno jasno pa čak i da ne govori engleski jezik, da se radi o vodenim sportovima. Ime jest važno, ali nije ni u tomu sve. Mi želimo više, mi želimo da European Aquatics postane do 2028. jedno od vodećih europskih sportskih organizacija uz bok svima. Dobro, osim nogometu jer to je sasvim druga priča, nogomet nije samo sport, to je i biznis i religija, skoro.

Novi koncept vaterpola od 2024./25.
Rijetko to činimo sportskim dužnosnicima, ali moramo vas ipak pohvaliti za neke dobre promjene u sustavu vaterpolskih nadmetanja, poglavito glede Lige prvaka. Ukinuli ste suludu ideju pozivnica za Ligu prvaka, pa je onda ondje mogao nastupiti onaj koji plati. Ukinuli ste završni turnir Final 8, te ga vraćate na Final 4. No, jeste li razmišljali o opciji povratka na klasične utakmice osmine finala, četvrtfinala, polufinala, finala, u gostima i doma, kako je bilo nekoć, prije više od četvrt stoljeća? Naime, te su utakmice sve redom bile sjajno posjećene, radila se medijska priča, a ovako kada u jednom danu imate 4 utakmice uzastopno u jednom gradu, pa tko to može i želi gledati.
– Ono što smo mogli učiniti već za ovu sezonu, 2023./24. smo napravili. Zasad više nismo mogli jer je kalendar natjecanja za koji smo se već složili da je ‘lud’, pretrpan. Sljedeće godine imamo i EP i SP i OI, a gdje je sve ostalo. No, od sezone 2024./25. radimo na novom modelu, vrlo smo blizu dogovora i s jednim jakim sponzorom. Ono što je nužno za promociju vaterpola je svakako i privlačenje država sa sjevera, iz Skandinavije ili jakih gospodarskih tržišta poput Njemačke, Nizozemske, Francuske. Ne možemo raditi na promociji vaterpola isključivo na prostoru jugoistoka Europe, to je jasno, ali da razmišljamo u smjeru još veće atraktivnosti, punih tribina, to se podrazumijeva” – rekao je Antonio Silva, predsjednik European Aquaticsa u intervju za Sportske novosti (25. IX. 2023.).