Veličina fonta
Disleksija
Kontrast
Svjetsko prvenstvo, U20 reprezentacija / 3. rujna 2021.

SP PRAG (do 20) – Hrvatska poražena u četvrtfinalu

Hrvatska mlada reprezentacija do 20 godina poražena je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Pragu od Srbije. Konačan je rezultat Hrvatska – Srbija 10:12 (1:3, 5:2, 2:3, 2:3).
Pobjednik je odlučen početkom posljednje četvrtine u kojoj je u početnim minutama suparnik poveo 12:8 i tu su prednost uspjeli održati do dvije i pol minute prije kraja, a u konačnici i sačuvati za njihovu konačnu pobjedu.

Početak utakmice je pripao Srbima koji su preko Martinovića postigli sva tri pogotka u prvoj četvrtini. Za njega naša obrana jednostavno nije pronašla protulijeka u početnih 8 minuta. No, ako nismo bili oduševljeni prvom četvrtinom, druga je dionica bila nestvarno dobra. Posebno u samom početku kada je manje od jedne minute (64 sekunde točnije) Hrvatska ‘vezala’ čak tri gola (D. Akrap s 2 metra, pa Vukojević s desnog vanjskog i Burburan), te potpuno preokrenula rezultat u našu korist (4:3), Niti na tomu se naši igrači nisu zaustavili jer je Noa Burburan svojim drugim pogotkom, a ukupno četvrtim uzastopnim Hrvatske, doveo mlade Barakude do dva gola prednosti – 5:3. No, i Srbi su se brzo pribrali, te poravnali na 5:5, a s egalom (6:6) se otišlo i na odmor. Ostaje samo žal za propuštenim kaznenim udarcem za Hrvatsku – Vukojević je iz peterca uzdrmao lijevu vratnicu.

Izjednačen se vaterpolo nastavio i u trećoj četvrtini, ali u njoj su sada Srbi bili ti koji bi poveli, a mi hvatali vodstvo. Od 6:8 do (8:8 – dva uzastopna gola Roka Akrapa s 2 metra, oba puta s igračem više). S minimalnim se vodstvom suparnik (8:9) otišlo u zadnjih osam minuta, a presudile su nam prve 3-4.
Prvo Milojević u bliži kut vratara Pavića, pa opet Martinović, a kada je Radulović malo manje od pet minuta prije kraja realizirao napad s igračem više za 12:8 u korist Srbije, postalo je dosta izvjesno da će u ovoj utakmici mlade Barakude teško do polufinala. Tek smo s dva pogotka (Tomasović i Žuvela) ublažili poraz.

Uspjeha nas je sigurno koštala i loša realizacija igrača više, 5-16 nasuprot srpskih 7-12, kao i čak 15 obrana srpskog vratara, dok je Roko Pavić uhvatio samo pet lopti.

Vjekoslav Kobešćak, izbornik Hrvatske do 20:

– Teška utakmica s dosta preokreta, ali mislim da je i ogledalo neke naše trenutačne snage. Odigrali smo čak i na dosta visokoj razini. Moglo je biti i bolje, ali smo igrali protiv suparnika koji je ruku na srce je nešto kvalitetniji od nas, jači i to je pokazao. Mi smo krenuli slabo u utakmicu, mimo nekakvih dogovora. Vidjeli se kao da smo malo impresionirani utakmicom. Potom smo se oporavili i bili čak i dosta dobri jedan dio utakmice. Primili smo neke dosta jeftine golove, pogotovo u bliži kut s desne strane, s desnog krila. Mislim četiri gola. To smo trebali braniti. Što se napada tiče, 10 golova nije loša brojka. Bilo je i protočnosti u igri, a posebno jer smo igrali bez centara. Bili smo blizu nekih svojih granica, ali suparnik je ipak bio malo bolji.